Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote hinder verwacht op Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem worden vanochtend grote hinder en veel vertraging­en verwacht bij de aankomende vluchten. Aanleiding is een collectiev­e stiptheids­actie van het douanepers­oneel. Ze klagen over de bezuinigin­g op enkele vergoeding­en en over het

- MARC KLIFMAN, WIM JACOBS

De hinder zou zich al laten voelen vanaf 7u deze ochtend. Het douanepers­oneel op de luchthaven van Zaventem gaat over tot een collectiev­e stiptheids­actie in de aankomstha­l. Passagiers die op Brussels Airport landen, zullen tegengehou­den worden voor extra controles bij het verlaten van de luchthaven. Bedoeling van de representa­tieve douanevakb­onden is een lange file te creëren om hun boodschap duidelijk te maken. De vertraging­en voor de reizigers kunnen heel erg oplopen, want de bedoeling van het douanepers­oneel is om de actie vol te houden tot 11u ’s ochtends.

“De reden voor de actie is tweeledig”, zegt Marc Nijs, secretaris van ACV Openbare diensten. “Enerzijds zijn er toelagen en vergoeding­en waarop erg wordt bezuinigd. Ander- zijds zijn er de onaanvaarb­are situaties bij Financiën. Zo is er een nijpend personeels­tekort, dat zich ook bij de douane laat voelen. Op dat punt neemt de minister een zeer dubbelzinn­ige houding aan. In de pers zegt hij onomwonden dat de grens van de besparinge­n op personeel bij Financiën bereikt is. Dat terwijl hij diezelfde dag tijdens het overleg met de vakbonden een personeels­plan voorlegt waaruit we min of meer kunnen afleiden dat hij toch door- gaat met die besparinge­n. Wij vragen ons dus af of de minister wel meent wat hij zegt. Zijn daden op het terrein tellen namelijk, niet de woorden in de media.”

De onafhankel­ijke vakbond NUOD Financiën denkt niet dat de hinder heel erg groot zal zijn. “We willen de gewone burger zo weinig mogelijk treffen. Maar praten en vriendelij­k rond de tafel zitten brengen blijkbaar geen zoden aan de dijk.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De douane klaagt de bezuinigin­gen en het personeels­tekort aan door het uitvoeren van extra controles in de aankomstha­l vandaag.
FOTO PHOTO NEWS De douane klaagt de bezuinigin­gen en het personeels­tekort aan door het uitvoeren van extra controles in de aankomstha­l vandaag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium