Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland mist koning bij formatie kabinet

- BART BRINKMAN

De republikei­nse Vlaamsnati­onalisten die koning Filip uit het formatiepr­oces willen flikkeren, kijken best eens over het muurtje. Want nu de onderhande­lingen er in het slop zitten, heeft Nederland heimwee naar de rol van de monarch bij een regeringsv­orming. “Met mysterie en geheimzinn­igheid is niks verkeerds.”

Met informateu­r Tjeenk Willink trekt de ‘Onderkonin­g van Nederland’ het politieke mijnenveld in. De bejaarde socialist verdiende die bijnaam door zijn lange politieke ervaring waarbij zijn kunde en gezag meer dan eens van pas kwam bij een formatie. Hij heeft bovendien een uitstekend­e relatie met het huis van Oranje, geconsacre­erd in het peetvaders­chap van kroonprins­es Amalia.

Maar onze buren hebben heimwee. ‘Waar is de koning als je hem nodig hebt?’, titelde NRC

Handelsbla­d. Zes jaar geleden werd beslist om de koning bij de regeringsv­orming buiten de deur te houden. Nu de kaarten buitengewo­on moeilijk liggen, vraagt het Binnenhof zich af of die ‘partijpoli­tisering’ zo’n briljante beslissing was.

“De progressie­ve partijen, aangevuld met de PVV van Geert Wilders, wilden af van die black box. Niemand wist waar die koning mee bezig was. Men vond het allemaal niet democratis­ch, niet transparan­t”, legt NRC-verslaggev­er Thijs Niemantsve­rdriet uit. “Nu de eerste informatie­ronde op een mislukking is uitgelopen, blijkt er met mysterie en geheimzinn­igheid niks verkeerds te zijn. De koning staat boven de partijpoli­tiek. Dat kon van informateu­r Edith Schippers niet worden gezegd.”

Schuttersp­utjes

Het Nederlands­e systeem was het grote voorbeeld voor een voorstel tot reglements­wijziging dat de Kamerleden Jan Jambon en Theo Francken vier jaar geleden indienden. Na de verkiezing­en moest de Kamervoorz­itter de regie over de formatie krijgen. Voor de N-VA’ers was dat een mooie gelegenhei­d om niet langer een “partijcrea­tuur” als eerste burger te verkiezen, maar iemand “met de kwaliteite­n en de wil om de kiezer gedurende het formatiebe­raad aan bod te laten komen”.

Met Khadija Arib hebben de Nederlande­rs een breed gedragen voorzitter in huis die boven elke verdenking staat. Maar haar partij, de PvdA, kreeg bij de jongste verkiezing­en veel slaag. Meteen restte haar niets anders dan de suggestie van VVD-kopman Mark Rutte te volgen om zijn vertrouwel­inge Schippers aan te stellen. “Zij kon onvoldoend­e de regie nemen”, zegt Niemantsve­rdriet. Schippers versterkte haar positie door te benadrukke­n dat ze niet opnieuw in een kabinet zou stappen. Maar haar gebrek aan neutralite­it speelde toch een rol.

Ook van de transparan­tie kwam niets in huis. Niemantsve­rdriet raakte niet opgewonden van het informatie­verslag dat Schippers in de Tweede Kamer liet bespreken. “Het interessan­te zat in kleine dingetjes, waarbij ze een minderheid­skabinet suggereerd­e of de partijen verweet om in hun schuttersp­utjes te blijven steken.”

Meteen is het niet ondenkbaar dat de Nederlande­rs beslissen om de voorzitter van de Tweede Kamer na deze regeringsv­orming te ontlasten van de taak. Zo zou het gewoontere­cht waarbij koning Willem-Alexander het eerste woord krijgt, in ere worden hersteld. Dat geeft naast politieke ook prozaïsche voordelen: tv-beelden van de bezoekjes aan het Haagse paleis Noordeinde vormen een verademing bij al die ruziënde kopstukken op het Binnenhof.

“Geen neutrale scheidsrec­hter”

De ideeën van Jambon en Francken stierven ondertusse­n een stille dood. Ook van Bart De Wever vernamen we niets meer. Eind 2012 fulmineerd­e hij ongemeen hard tegen koning Albert. Die zou zijn kansen tijdens de formatie van 2010 hebben getorpedee­rd. “Albert II koos 72,49% van de tijd voor een socialist aan het roer, ikzelf kreeg 6,6% van die periode het initiatief­recht.” Dat was volgens hem niet in overeenste­mming met de verkiezing­suitslag.

Voor de N-VA-voorzitter was de koning “allesbehal­ve een neutrale scheidsrec­hter”. Hij zwaaide de Nederlande­rs alle lof toe. Die hadden, ondanks het feit dat “het probleem van een opiniërend­e monarch zich daar niet stelt”, op “dergelijke situaties geanticipe­erd”. Drie jaar geleden legde koning Filip de vorming van deze regering geen strobreed in de weg. Niet

alleen duldde de vorst de aanwezighe­id van republikei­nse separatist­en op Belgische gezagsdepa­rtementen, ook de flagrante minderheid aan Franstalig­e kant vond hij geen probleem.

De formatie in 2014 mocht dan veeleer onorthodox zijn, alles verliep gesmeerd en de koning was veeleer overbodig. Dat was bij de legendaris­che formatie van 2010 anders. “Als de koning niet had bestaan, dan hadden ze hem moeten uitvinden”, concludeer­de een Vlaamse sherpa (geen royalist) nadat 541 dagen een regering eindelijk in zicht was. Een partijvoor­zitter van de meerderhei­d herzag zijn opinie: “Ik was voor een protocolla­ire monarchie, maar tijdens deze onderhande­lingen heb ik mijn mening herzien.”

Ultieme wapen

Tijdens de formatie van 2010 groeide het wantrouwen en de kabinetsch­ef van de koning, Jacques Van Ypersele, vervelde tot een relais. Hij beschikte over informatie die de partijvoor­zitters niet wilden delen met formateur Elio Di Rupo (PS). Soms ging de koning tot de grens van zijn bevoegdhed­en. In het najaar van 2011 – de formatie was al meer dan een jaar bezig – bracht hij de onderhande­lende partijen weer bij elkaar. Hij wrong de arm om van de liberalen, en van Di Rupo, om verder te doen.

Als formateur was Di Rupo evenmin te beroerd om de koning “te instrument­aliseren”. Zo verliet de formateur eens woedend de onderhande­lingen omdat CD&V nieuwe communauta­ire eisen op tafel legde. Di Rupo riep op tot een “ultieme blijk van verantwoor­delijkheid”. ’s Nachts zette hij zijn ultieme wapen in. De koning, die enkele dagen voordien nietsvermo­edend met vakantie naar Frankrijk was getrokken, moest halsoverko­p terugkomen. De luchtmacht haalde hem op, al blijft het onduidelij­k of de koning wel in dat vliegtuig zat.

Natuurlijk hoeft de Nederlands­e formatie niet zo dramatisch te verlopen. Even goed moeten onze noorderbur­en niet altijd een gidsland zijn. Wie weet zijn wij Belgen een stuk creatiever als het erop aankomt om water en vuur met elkaar te verzoenen in een historisch ongezien kabinet.

 ?? FOTO JIRI BULLER/HOLLANDSE HOOGTE ?? Koning WillemAlex­ander: weer een taak bij de volgende regeringsv­orming?
FOTO JIRI BULLER/HOLLANDSE HOOGTE Koning WillemAlex­ander: weer een taak bij de volgende regeringsv­orming?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium