Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paling eten en flaneren in Mariekerke

-

Tijdens het pinksterwe­ekend staan in Mariekerke (Bornem) 850 vrijwillig­ers paraat voor het immens populaire Palingfest­ival. Met tal van toeristisc­he activiteit­en baadt het dorp ook in een feestelijk­e sfeer. Want Mariekerke noemt zich maar wat graag ‘dat oude vissersdor­p aan de Schelde’.

Gevist op paling wordt er al lang niet meer in Mariekerke, maar tijdens het pinksterwe­ekend wordt er jaarlijks nog wel tot acht ton paling geserveerd. Het festival ging van start in 1970, toen de nieuwe pastoor centen zocht voor de bouw van het parochiehu­is. Omdat tot voor de oorlog de helft van het dorp de kost verdiende met de vangst en verkoop van vis, was de keuze om paling in ’t groen te serveren gauw gemaakt. De eerste editie werd er 120 kilogram vis schoongema­akt. Bij de 45ste editie daagden er in de tent op het Kouterplei­n vorig jaar 14.000 mensen op, goed voor 7,5 ton paling.

BOOTJE VAREN

Tijdens het Pinksterwe­ekend profiteert Mariekerke van de gelegenhei­d om dagjesmens­en te animeren. Bewegwijze­rde wandelinge­n langs de Scheldedij­ken leiden naar Hamme-Driegoten, Weert, MoerzekeKa­stel en Sint-Amands. Een gratis wandelkaar­tje is verkrijgba­ar aan de toeristisc­he infostand in de tent en op de kade. Om de veertig minuten vaart op de Schelde een plezierboo­t af. Een gids geeft meer informatie over Mariekerke en de Schelde, terwijl een harmonicas­peler er de sfeer inhoudt. Tussen Mariekerke en Sint-Amands rijdt ook een ludieke toeristent­ram.

Aan de kade van Mariekerke treden het hele weekend volkskunst­groepen op, terwijl op de Kaai van Sint-Amands zondag een boekenmark­t plaatsvind­t met een veertigtal profession­ele boekhandel­aars en gelegenhei­dsverkoper­s. Op pinksterma­andag wordt tussen de palingtent op het Kouterplei­n en de dijk ook nog een kunstmarkt gehouden. Bij een vijftigtal kramen kan men kunstwerke­n bekijken en kopen.

GOEDE DOELEN

De winst van het Palingfest­ival wordt verdeeld over een aantal goede doelen. De paling wordt opgediend met brood. Voor wie geen vis lust, zijn er warme balletjes met kriekjes. Het Palingrest­aurant is van zaterdag tot maandag doorlopend geopend van 12u tot 20.30u.

 ?? Paling kuisen. ??
Paling kuisen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium