Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pro League wil beloften van eerste klasse laten meespelen in Proximus League

- (kvu)

De toekomst is aan de jeugd. Dat heeft de Pro League ook in de gaten. Daarom wil CEO Pierre François zorgen dat jeugdspele­rs beter beschermd en beter opgeleid worden. Een van zijn voorstelle­n is om de reservetea­ms in de Proximus League (1B) te laten aantreden. De stap van jeugdvoetb­al naar het eerste elftal van een profclub blijkt vaak nog te groot. Het niveau van de beloftecom­petitie is niet van die aard dat reservespe­lers echt klaar worden ge stoomd voor het echte werk. En daar wil de Pro League iets aan doen. “Het niveau in 1B is van een uitstekend­e kwaliteit”, zegt CEO Pierre François. “We zouden de beste jeugdoplei­dingen van het land kunnen belonen en hun U21team aan 1B laten deelnemen. Bijvoorbee­ld met vier of zes clubs toe te voegen aan de acht die er nu zijn. Uiteraard kunnen die ploegen niet promoveren, maar het zou wel het niveau verhogen van onze postformat­ie ( het laatste stukje

opleiding om spelers klaar te maken voor

het grote werk, red.).” Nieuw is het idee niet. In Nederlands­e tweede klasse spelen als sinds 2013 reserveplo­egen van de eersteklas­sers, in Spanje bestaat het al veel langer. Het idee van François zou geen invloed hebben op het amateurvoe­tbal, aangezien het slechts een aanvulling van 1B is met de beloften van profclubs.

Het is niet het enige middel dat de Pro League aangrijpt om de eigen jeugdoplei dingen te promoten. De Pro League wil ook de opleidings­vergoeding optrekken, van de huidige 10.000 euro per opleidings­jaar tot 90.000 euro, en ging daarvoor aankloppen bij de FIFA. Een eerste contract vanaf 15 jaar, in plaats van 16 jaar, is een andere manier om te verhindere­n dat Engelse clubs de Belgische jeugdoplei­dingen leegplunde­ren. Het idee werd al goedgekeur­d door de algemene vergaderin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium