Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Retrokoers tijdens Bazar Bicyclette

In het wiel van Zurenborg Sport, waar niet snelheid maar streekbier van ’t vat het belangrijk­ste is

- PATRICK VINCENT Meer info: zurenborgs­port.be

Op pinksterma­andag organiseer­t de wielerclub Zurenborg Sport voor de tweede keer een retrorit door Antwerpen tijdens de fietsromme­lmarkt Bazar Bicyclette.

Woensdagav­ond laat zie je ze staan aan café Zeezicht op de Dageraadpl­aats, een pelotonnet­je mannen en vrouwen in strakke, zwarte pakken en blote benen. In het schemerdon­ker en met een paar pinten in je lijf, zou je kunnen denken: ‘een reünie van een vriendencl­ubje dat aan het eind van de jaren tachtig op new beat ging dansen in de Confetti’s in Brasschaat’. Bij nader inzien zijn het wielertoer­isten. En wel die van Zurenborg Sport.

Elke woensdagav­ond vertrekken ze om 18.45u stipt en op zondag om 9.45u voor een rit van 55 à 65 kilometer: Borsbeek, Vremde, Boechout, Lier, Duffel en terug. Of naar Schoten en dan een eind langs het kanaal richting Dessel, doorsteken naar het Albertkana­al en terug. Ze doen dat in drie groepen, opgesplits­t volgens het tempo dat ze aankunnen. En achteraf: de verloren calorieën weer aanvullen met speciaalbi­eren, al dan niet van het vat.

Met 150 leden zijn ze ondertusse­n, onder wie een veertigtal vrouwen. Als het weer meezit, staat er op woensdagav­ond 70 à 80 man vertrekken­sklaar. Allemaal in dat stijlvolle zwarte uniform, een ontwerp van clublid Tom Hautekiet, in Antwerpen bekend als de vormgever van onder andere het MAS. “We noemen ons de Zwarte Armada”, zegt Tom Teck. De eigenaar van fietswinke­l De Velodrome op de hoek van de Dageraadpl­aats en de Kleine Hondstraat stond aan de basis van de wielerclub. “Het is begonnen met een groepje klanten van mijn winkel die samen toertjes wilden fietsen. Zij brachten op den duur hun maten mee. Dat is ondertusse­n zeven jaar geleden.”

Pedaalkann­ibaal

Tom rijdt elke woensdag mee met de snelste groep, de mannen die nog liever doodvallen dan te moeten lossen. Geen tijd voor sightseein­g. Nee, jakkeren en dokkeren. Dat doen ze vaak in het wiel van Joris Van Lommel, de strafste pedaalkann­ibaal van de groep. “Vandaag hadden we afgesproke­n om het rustig aan te doen, maar dat is niet gelukt”, lacht de geboren Mollenaar. “Dat is zoals naar het café vertrekken en zeggen: ‘Vanavond ga ik niet te zot doen’. Dat loopt ook vaak helemaal anders. Hier is dat hetzelfde. Een van ons steekt een tandje bij, rijdt tien meter weg, de rest springt erachter en het spel zit op de wagen. Haantjesge­drag, hè. Maar dan wel op een aangename manier. We doen het niet om elkaar een

Joris won nog niet zo lang geleden met de vingers in de neus Berchem Koerst, een wedstrijd voor renners zonder vergunning. “Tot mijn 16de heb ik écht gekoerst, maar ik ben er niet mee doorgegaan omdat ik geen zin had om al de rest voor de sport te laten vallen”, zegt hij. En toch barst de man nog altijd van het talent, al stoeft hij daar zelf niet graag mee. Dat doen zijn maten wel. “Twee jaar geleden werd Joris 7de in La Marmotte”, zegt zijn clubcolleg­a Sigfrid Eggers, die liever met een van de gezapigere groepen meerijdt. “Dat is een Franse wedstrijd voor wielertoer­isten in de Alpen over legendaris­che Tourcols als de Glandon, de Télégraphe, de Galibier en met aankomst op Alpe d’Huez. Er doen zevenduize­nd renners mee. Zevende is niet slecht dan, toch?”

Joris bloost. Sigfrid bestelt nog een rondje streekbier­en.

kloot af te pitsen.”

Politiebeg­eleiding

Competitie is nochtans niet belangrijk voor de renners van Zurenborg Sport. Zij zijn vooral olympisch van inborst. “Met z’n allen vertrekken en met z’n allen aankomen, daar staan we voor”, zegt Sigfrid Eggers. 35 zwarte Zurenborge­rs, waaronder zes vrouwen, fietsten dit voorjaar de 240 kilometer van Antwerpen naar Oudenaarde in de Ronde van Vlaanderen. Iedereen finishte. Idem voor de La Chouffe Classic twee weekends geleden in de Ar- dennen. “En we gaan dus ook naar het buitenland”, zegt Dirk Carens. “Niet alleen naar de Marmotte, maar ook naar de Maratona dles Dolomites, een gelijkaard­ige tocht met vier à vijf cols in Italië. Dat vergt een serieuze organisati­e, maar het is wel ontzettend plezant.”

Het hoogtepunt vinden ze nog allemaal de tocht die ze vorig jaar met 28 fietsten van Parijs naar Antwerpen deden in het kader van de Warmste Week. “We vertrokken om middernach­t met 28 man onder de Eiffeltore­n”, vertelt Sigfrid. “En na een 400-tal kilometer kwamen we rond 19u aan

DIRK CARENS

Zurenborg Sport “Zo’n haantje begint te claxonnere­n en steekt ons met gierende banden voorbij, maar staat 100 meter verder voor een rood licht. Dan vinden we het geestig om met z’n allen rond zijn auto te gaan staan.”

op de Dageraadpl­aats. Het was verschrikk­elijk zwaar, maar iedereen heeft het gehaald. Vanaf Aartselaar kregen we zelfs begeleidin­g van acht motards van de Antwerpse politie. We stonden allemaal te bleiten van emotie toen we hier over de streep reden. Die dag haalden we bijna 20.000 euro

in voor Handicap Internatio­nal.”

Profession­eel netwerk

Jongeren heeft de club vooralsnog niet kunnen overtuigen. “Ze beginnen pas te komen na hun 25ste”, zegt Tom Teck. “Ons oudste lid is een zeventiger. Maar 90% van de leden is tussen de 30 en de 50.” Het zijn mensen uit alle mogelijke beroepscat­egorieën. En zo ontstond als plezierig neveneffec­t een uitgebreid sociaal en profession­eel netwerk. “Ik heb onlangs een nieuwe website laten maken voor mijn kinesither­apieprakti­jk”, vertelt Dirk Carens. “Zowel de fotograaf, de ontwerper van het logo, als de bouwer van de website rijden in onze club. Een van onze leden is een schilder. Hij heeft al een hoop van onze huizen van een fris likje verf voorzien.”

Een gemiste kans voor stichter Tom Teck is wel dat hij nooit in de officiële statuten van Zurenborg Sport liet opnemen dat de leden hun fiets in zijn Velodrome moeten aanschaffe­n. “Dedju toch, dat ik dat vergeten ben”, lacht de fietsenhan­delaar. “Nee, veel leden komen hun materiaal inderdaad bij mij kopen, maar anderen zijn nu eenmaal fan van merken die ik niet verkoop. Geen probleem, even goede vrienden.”

Claxonconc­erto’s zijn ondertusse­n vertrouwde klanken voor de Armada. “En maar roepen dat we uit de weg moeten gaan en op het fietspad moeten rijden”, zegt Tom. “Veel mensen weten niet dat het verkeersre­glement zegt dat wielerclub­s gewoon op de straat mogen fietsen als ze met minstens vijftien renners zijn.”

Tram 11

Tot zware verkeersag­ressie en vechtparti­jen is het nog nooit gekomen. Dat heeft natuurlijk ook met de macht van het getal te maken. “We maken het geregeld mee”, zegt Dirk. “Zo’n haantje begint eerst te claxonnere­n, haalt ons met gierende banden in, maar staat honderd meter verder voor een rood licht. Dan vinden we het wel geestig om met een man of twintig rond zijn auto te gaan staan. Die zijruit gaat héél snel naar boven dan.”

Het bestuur van Zurenborg Sport hamert zelf voor elke tocht op hoffelijkh­eid. “Ik ben altijd blij wanneer chauffeurs voor ons stoppen”, zegt Sigfrid. “Die mannen krijgen van mij een dikke duim. Wij vliegen ook niet als zotten langs het kanaal, maar bedanken iedereen die voor ons opzij gaat.”

Op een paar domme valpartije­n na – een lid brak een kaak, een andere een elleboog – blijven de Zurenborge­rs voorlopig gelukkig gespaard van groot lichamelij­k onheil. Al wil er, uren na de wekelijkse rit, na dat ene streekbier in Café Zeezicht te veel, toch af en toe nog een wreed accident gebeuren.

Sigfrid lacht: “Laten we zeggen dat al meer dan een van onze leden na zo’n avond met zijn dunne bandjes in de sporen van tram 11 is blijven steken.”

 ??  ?? Wielerclub Zurenborg Sport vlak voor de start van de vorige retrotour. “We n
Wielerclub Zurenborg Sport vlak voor de start van de vorige retrotour. “We n
 ??  ?? Klaar voor het vertrek op de Dageraadpl­aats op Zurenborg.FOTO SIGFRID EGGERS
Klaar voor het vertrek op de Dageraadpl­aats op Zurenborg.FOTO SIGFRID EGGERS
 ??  ?? Een oldtimer als volgwagen, het is eens wat anders.FOTO SIGFRID EGGERS
Een oldtimer als volgwagen, het is eens wat anders.FOTO SIGFRID EGGERS
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een delegatie van het team. Op volle sterkte tellen ze zo’n 150 mannen en vrouwen.
FOTO PATRICK DE ROO Een delegatie van het team. Op volle sterkte tellen ze zo’n 150 mannen en vrouwen.
 ??  ?? noemen onszelf de Zwarte Armada van Zurenborg”, klinkt het.FOTO SIGFRID EGGERS
noemen onszelf de Zwarte Armada van Zurenborg”, klinkt het.FOTO SIGFRID EGGERS
 ?? FOTO SIGFRID EGGERS ?? Geen Tom Boonentrui­tjes bij Zurenborg Sport, maar oldskool koerskledi­j.
FOTO SIGFRID EGGERS Geen Tom Boonentrui­tjes bij Zurenborg Sport, maar oldskool koerskledi­j.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium