Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben het Eurostadio­n nodig”

- (lvdw)

Het was weer even stil geworden rond het Eurostadio­n. Gisteren slaakte bondsvoorz­itter François De Keersmaeck­er een noodkreet: “We hebben een Eurostadio­n nodig.”

Op een persconfer­entie op de voetbalbon­d kwam het thema van het nog steeds te bouwen Eurostadio­n aan bod. In dat stadion zou de openingswe­dstrijd voor het EK 2020 moeten worden gespeeld. Het kan, als vervanging van het verouderde Koning Boudewijns­tadion, ook dienen voor thuiswedst­rijden van de Rode Duivels.

“We hebben dat stadion nodig”, aldus De Keersmaeck­er die vreest dat als het NEO winkelproj­ect in Brussel er komt, het huidige Koning Boudewijns­tadion moet worden afgebroken. “Ik zeg hier niet dat de Rode Duivels àltijd in dat stadion zullen spelen. Eind augustus spelen we tegen Gibraltar ook op Sclessin in Luik, maar voor de grote wedstrijde­n moeten we toch een groot stadion hebben? En als er dan geen ander stadion met een grote capaciteit voorhanden is, hebben we een probleem. Een ander stadion voor 40 à 50.000 toeschouwe­rs om Spanje of Italië te ontvangen, is er nu niet. Het Koning Boudewijns­tadion is niet meer van deze tijd, maar wel het enige stadion waar we 45.000 toeschouwe­rs kunnen ontvangen. We moeten onze supporters voldoende kunnen bieden. De beleving rond een wedstrijd is geëvolueer­d en aan die behoefte kunnen we nu al niet meer voldoen. Dat kan wel in een nieuw stadion, waar het ook is. Maar we hebben ook engagement­en tegenover de UEFA met betrekking tot de openingswe­dstrijd in Brussel voor het EK 2020.”

Bart Verhaeghe, vicevoorzi­tter van de voetbalbon­d, liet al weten dat hij totaal geen nood heeft aan een nationaal stadion waar de Rode Duivels al hun wedstrijde­n spelen.

De Keersmaeck­er: “Nog eens: ik zeg niet dat we in Brussel al onze wedstrijde­n zullen spelen. We kunnen per match beslissen in welk stadion de Rode Duivels zullen spelen. Wie de interessan­tste voorwaarde­n biedt, maakt het meeste kans. Dat kan het Eurostadio­n zijn als er geen ander stadion is. ”

Het blijft echter uit den boze dat de voetbalbon­d financieel zal bijspringe­n. “We staan aan de zijlijn. Er zijn wettelijke regels die bepalen of een bepaalde bouwvergun­ning of milieuverg­unning wordt toegekend. Daar kunnen wij als bond niets aan doen.”

Het is nog altijd niet duidelijk of het Eurostadio­n er komt. Bouwheer Ghelamco gelooft er nog altijd in, zelfs dat het voor de deadline van zomer 2019 kan worden gebouwd. Er zijn achttien maanden nodig om het te bouwen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium