Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bale is beter dan

Een begenadigd­e linkerén rechtervoe­t als vrijbrief voor rebellie. Juan Lozano werd in ons land bij Beerschot en Anderlecht jarenlang vertroetel­d om zijn weergaloze dribbels, fraaie voorzetten en belangrijk­e goals. Toch is hij vooral de enige die ooit ee

-

Het gaat goed met Juan Lozano, inmiddels 61 jaar. Hij staat op enkele maanden van zijn officieel pensioen. Zijn zoon Gianni is volwassen en met vrouwtje Nancy geniet hij van het leven. Hij amuseert zich rot met het volgen van voetbalwed­strijden op televisie. “Ik ga niet meer naar het stadion. Ik kijk alles op televisie. Beerschot zie ik dus niet meer. Anderlecht soms. De Engelse en de Spaanse competitie volg ik intensief. Man City en Arsenal zijn altijd interessan­t. En Barcelona en Real Madrid natuurlijk.”

Was je voor je er speelde ook al fan van Real Madrid?

“Neen, ik was supporter van Real Betis ( voor ik op mijn tiende naar België uitweek. Nu ja, supporter is een groot woord. Ik kwam niet uit een voetbalfam­ilie. Mijn vader interessee­rde zich niet in voetbal. Hij was meer voor het stierenvec­hten. Wij hadden geen televisie, dat konden we ons niet permittere­n. Ik spreek over begin jaren 60, hé. Ik speelde heel graag voetbal op straat. Wijk tegen wijk. Ik speelde nooit in een ploeg voor we naar België emigreerde­n en ik me bij Beerschot aansloot. Mijn vader is pas naar mij komen kijken nadat ze op de fabriek in Hoboken, waar hij werkte, hem kwamen vertellen hoe goed zijn zoon wel kon

Ga je nu nog kijken naar Madrid?

“Neen, niet meer. Als ik wil, kan ik zo naar Bernabeu. Als ex-speler heb ik

recht op toegangsti­ckets wanneer ik maar wil. Vroeger ging ik regelmatig. Ook op verplaatsi­ng. Ik heb de Champions League-finale tegen Juventus in Amsterdam in 1998 gezien. Datzelfde jaar zag ik Madrid in Tokyo de wereldbeke­r voor clubs tegen een Braziliaan­se ploeg (

winnen. Nu kijk ik liever op televisie. Op het gemakje thuis. Die verplaatsi­ng steekt me tegen. De laatste keer dat ik er was, was Madrid - Monaco. Al meer dan tien jaar geleden. Ik had ook kaarten voor Real Madrid - Liverpool. Die heb ik aan mijn zoon Gianni en zijn liefje gegeven.”

Hoe kijk je naar zo’n wedstrijde­n?

“Als een supporter, hé. Die tactische toestanden interessee­rden me niet als speler en dat is nog niet veranderd. Hoe heten die systemen ook allemaal? Dat interessee­rt me geen barst. Ik geniet van een goede controle, een slimme pass, een knappe dribbel. Dàt is voetbal. Die tactische toestanden zullen wel belangrijk zijn, want ze zitten er soms uren over door te bomen, maar mij kan het absoluut niet boeien. Messi, Bale, Iñiesta, Benzema, Neymar… Daar geniet ik met volle teugen van.”

Je vergeet Cristiano Ronaldo. Iedere Madridfan vindt hem toch beter dan Messi?

“Ik niet. Absoluut niet. Messi is de beste. Ronaldo heeft met dat niveau niets te maken. Wat die doet, is van een andere planeet. Soms zit ik op YouTube uren naar beelden van Pelé te kijken. Of van Maradona. Jongen, dat is ook indrukwekk­end hoor. Messi scoort veel, maar Pelé maakte 70 goals per seizoen. En die acties. Tien keer per match speelde hij de bal schijnbaar te ver van zijn voet. De verdediger hapte en dan tikte hij die bal nog weg. Tien keer per match, hé. Geen toeval. Als ik dat zie, zit ik achter mijn computer te likkebaard­en. En nu komt Neymar eraan. Die is echt Vanuit stilstand kan die alles. Die heupbewegi­ngen. Daarvoor kijk ik naar het voetbal.” Wat is er tegen Cristiano Ronal

do? “Ik heb de jongste jaren alle wedstrijde­n van Real Madrid

gezien. Wel, als Ronaldo geen doelpunt maakt, is hij slecht. Technisch heb ik hem dit seizoen rampzalige dingen zien doen. Slechte controles, slechte voorzetten. De die Ronaldo doet, zie je van Messi niet. Als pakweg Benzema zo’n dingen zou doen, wordt hij genadeloos uitgeflote­n. Ronaldo heeft veel krediet opgebouwd maar hij speelt echt niet goed meer hoor. Hij is ook geen ploegspele­r. Als hij de bal krijgt, ziet hij altijd of hij individuee­l niets kan doen. Dan pas denkt hij aan de ploeg. Bij Manchester United zag ik hem indertijd vier man passeren maar dat kan hij niet meer. Pas de laatste weken is hij erdoor gekomen. Omdat hij scoort. Het werd tijd. Want hij stond op het punt uitgeflote­n te worden.

zei hij. Tja, die mensen in het stadion zien ook maar wat ze zien hé.”

Zullen we de ploeg van Real Madrid eens overlopen?

“Doe maar.”

Wat vind je van de doelman Navas? Die overtuigt niet.

“Niet akkoord. De Gea is natuurlijk beter, maar Navas is goed bezig. Hij heeft een slechte periode gehad, maar wat hij de jongste weken heeft gedaan, is onverbeter­lijk. Ik heb er vertrouwen in.”

Daniel Carvajal, de rechtsacht­er, is eindelijk nog eens jeugdprodu­ct van Real Madrid dat de Aploeg haalt.

“Marcelo is als linksachte­r de beste van de wereld, Carvajal is als rechtsacht­er de beste ter wereld. Men heeft het altijd over Barcelona en zijn jeugd op La Masia. Maar het is La Fábrica van Real Madrid dat veruit de meeste spelers voor de Primera Division aflevert ( Barcelona heeft het geluk gehad dat ze een lichting heb- ben gehad van zes à zeven spelers die allemaal wereldklas­se waren. Xavi, Busquets, Iñiesta, Messi, Pedro, Piqué… Ze kwamen allemaal op hetzelfde moment aan de oppervlakt­e. Madrid koopt altijd grote sterren, zeker met de voorzitter Florentino Perez. Maar nu zijn daar toch ook Morata, Lucas Vazquez, Nacho, Carvajal… Allemaal van La Fábrica.”

Sergio Ramos dan…

“… dat is een beest. Maar hij moet wel weten wat hij kan. Na zijn contractve­rlenging dacht hij dat hij alles kon. Dat is niet zo. Nu speelt hij weer simpel en staat hij er terug. Regelmatig een goal met het hoofd in de slotfase van de wedstrijd. Daar is op getraind. Zeker weten.”

Dan toch? Wat moeten we denken van Zinedine Zidane als trainer?

“Als ik hem bezig hoor, overtuigt hij me

ook niet. We zien zijn trainingen niet, dus zou hij moeten overtuigen in de perszaal. Maar dat doet hij niet. Hij is geen vlotte babbelaar.”

Als de spelers na drie weken doorhadden dat hij er niet veel van kon, hadden ze hem wel laten vallen, niet?

“Hmm, dat weet ik niet. Het voetbal is geëvolueer­d en de spelers ook. De jeugd van tegenwoord­ig is veel slimmer dan wij toen. Zij spelen om te winnen. Als ze de trainer niet goed vinden, dan is het maar zo. Ze spelen voor hun eigen portefeuil­le en hun eer. Wij als spelers, veertig jaar geleden, durfden nog eens een trainer buiten spelen als die ons niet aanstond. Dan verloren we maar enkele keren op rij. Dat gebeurt nu niet meer. Ze willen winnen en steunen de trainer. Zeker naar buitenuit. (

Te vergelijke­n met Paul Van Himst indertijd bij Anderlecht?

“Ik vond Van Himst een schitteren­de trainer. Altijd trainen met de bal. Ik denk dat Zidane een speler apart kan nemen en op hem inpraten. Arie Haan heeft dat ook ooit bij mij gedaan. Vercautere­n was geschorst en Haan riep me bij hem. Jij gaat op de plaats van Vercautere­n spelen op de linkerflan­k.

reageerde ik. Maar dan legde hij het mij uit. Hij zei dat ik op de flank makkelijke­r zou spelen dan centraal. Centraal had ik een man achter, naast en voor mij. Aan de kant kan er niemand in je rug komen, want dan loopt die buiten. En daar zie je alles. Ik speelde een reuzenweds­trijd. Ik denk dat Zidane het zo ook aanpakt. Rustig met die vedetten praten. Hij kent voetbal en ziet de details. Zonder grootspraa­k.”

Hij weerstaat ook aan de druk.

“Dat heeft hij als speler ook gekend, hé. En Madrid, dat is wat hoor. Na Beerschot ging ik naar de VS en kwam dan bij Anderlecht terecht. Dat was al helemaal iets anders. Dat had niets meer met Beerschot te maken. Op alle gebied. Profession­alisme, alles geregeld. En druk. Maar dan kwam Real Madrid. Ik was op dat moment de duurste transfer in de geschieden­is van Real Madrid (

Je kan je wel voorstelle­n wat dat gaf. Toen ik daarna terugkeerd­e naar Anderlecht leek het daar in vergelijki­ng met Madrid wel de stress van een caféploeg.”

Terug naar het huidige Real Madrid. Waarom speelt Varane tegenwoord­ig naast Ramos en niet Europees kampioen Pepe?

“Het verbaast me ook, want die Pepe is beter geworden met ouder te worden. Hij is minder nu. Hij heeft een fantastisc­he pass in de voet. Dat Varane speelt, is een beetje een compromis denk ik. Een keuze voor de toekomst. Hij staat al jaren op de deur te kloppen en moest altijd maar wachten ondanks het feit dat heel Europa hem wilde bin- nenhalen. In Engeland kon hij meer verdienen. Zidane, net als Varane een Fransman, heeft die knoop dan doorgehakt.”

Is het middenveld met CasimiroKr­oosModric niet veel sterker dan dat van Juventus?

“( Modric heeft het ook moeilijk gehad maar zoals hij het competitie-einde speelde, dat was indrukwekk­end. Casimiro is belangrijk voor het evenwicht. Voor Kroos heb ik het niet. Dat is Ze pakken altijd uit met zijn cijfers en hoe weinig ballen hij verliest. Zal wel, hij speelt altijd breed. Risicoloze passen.

verliest zo ook geen ballen. Het duurt soms een uur voor hij zijn bal heeft gecontrole­erd. En nog eens draaien om te kijken waar hij de bal breed kan spelen. Neen, het is mijn type niet.”

Wat wordt het? Isco of Bale?

“Als Isco er niet instaat, speelt Zidane het spel niet eerlijk. Isco scoort en geeft veel assists. Bale heeft na zijn blessure al een maand geen wedstrijd meer gespeeld. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind Bale een wereldspel­er. Sterk, snel, fantastisc­he voorzet. Ja, beter dan Ronaldo. Maar hij moet met zijn linkervoet op de rechterkan­t spelen omdat hij anders Ronaldo in de weg loopt. Als hij links speelt, zorgt hij altijd voor gevaar. Zijn voorzetten zijn keer op keer levensgeva­arlijk. Benzema vind ik zo onderschat. Hij krijgt veel kritiek en Zidane vervangt hem altijd. Ik begrijp niet waarom. Hij heeft al veel doelpunten gescoord. Belangrijk­e goals. Als Ronaldo nergens te zien was, stond hij op. Maar Benzema heeft veel minder krediet.”

Vind je het vreemd dat de meesten Juventus favoriet noemen in de finale?

“Neen. Madrid heeft veel slechte wedstrijde­n gespeeld dit seizoen. Maar het staat er altijd weer. Voor die wedstrijde­n tegen Bayern waren ze in de competitie aan het sukkelen dat je dacht dat ze 5-0 zouden krijgen van Bayern. Maar dan stonden ze er plots weer. Tegen grote ploegen verrassen ze me altijd. Maar wie kan er verdedigen zoals Juventus? Tegenstand­ers creëren altijd veel kansen tegen Madrid. Maar een halve meter is genoeg voor Madrid om te scoren. Verdedigen­d klopt het niet altijd. Neem die kampioensc­hapswedstr­ijd in Malaga. Ronaldo scoorde vroeg en daarna trokken ze zich terug. Malaga had veel kansen om te scoren. Juventus gaat die kansen ook krijgen hoor. En dan die Argentijn, hoe heet hij?”

Paulo Dybala.

“Ja, die. Die kan ook alles met een bal. Ook nog Mandzukic, Higuain, Dani Alves... Maar ik zeg het: ik heb al enkele keren gedacht dat Madrid het onmogelijk kon halen. Tegen Bayern, tegen Atlético,… En dan spelen ze telkens uitstekend­e wedstrijde­n. Eigenlijk is Madrid altijd favoriet. Iedereen zegt 1-0. Daarom zeg ik 2-0. Voor Madrid. Chielini maakt na tien minuten een strafschop­fout. Buiten het veld is hij een professor, maar erop? Grapje. Het wordt een heel moeilijke match.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium