Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stop! Hammertime!

Revolution­aire competitie brengt nieuw soort wielrennen

-

I n Nederlands Limburg zijn er de komende drie dagen de ‘Hammer Series’, een competitie waarmee het wielrennen zichzelf opnieuw wil uitvinden. Een klimkoers, een sprintkoer­s en een ploegentij­drit moeten bepalen wie zich ‘de beste ploeg ter wereld’ mag noemen. Waarschuwi­ng: om de puntentell­ing te doorgronde­n is een diploma hogere wiskunde vereist.

Waarom

de ‘Hammer Series?’

De Hammer Series zijn een antwoord op twee acute problemen in het wielrennen. Eén: wielrennen is een beetje saai. Daarom zijn de Hammer Series kort: twee uur koers per dag, een tiental rondjes op een afgesloten parcours met telkens opnieuw een tussenspri­nt. Non-stop ac- tie dus, die live op Facebook en YouTube komt om zo veel mogelijk (jonge) mensen aan te spreken. Probleem twee: de ploegen hebben geen structurel­e bronnen van inkomsten. De ‘Hammer Series’ is een organisati­e van Velon, de joint venture waarin tien World Tour-ploegen zich hebben verenigd om commerciee­l tegengewic­ht te bieden aan de almachtige Tour-organisato­r ASO. Bedoeling is om snel te groeien: over twee, drie jaar moeten er over de hele wereld verspreid acht tot tien ‘Hammer Series’ zijn. Dat hoeft niet per se extra koersdagen op de kalender te impliceren. Velon kan organisato­ren een geweldig deelnemers­veld garanderen. Dat zou bestaande, kleinere organisato­ren kunnen overhalen om af te stappen van hun traditione­le koers en het Hammer-format te omarmen. “Stavanger is een mooi voorbeeld”, zegt Velon-CEO Graham Bartlett. “Daar gaan we volgend jaar heen. In plaats van een Tour of the Fjords van vijf dagen doen we nu drie dagen Hammer en drie dagen traditione­le

koers.”

Hoe

werkt het?

Drie dagen koers, drie verschille­nde discipline­s. Waarom zo’n drastische breuk met de conventies? “Er bestaan slechts twee soorten wielrennen vandaag”, zegt Iwan Spekenbrin­k, manager van Team Sunweb en de man die de ‘ Hammer Series’ naar Limburg haalde. “Je hebt alleen de grote rondes en de monumenten. Alle andere koersen zijn daar afgeleiden van. Wij wilden een nieuwe manier van wielrennen brengen.” Het concept van de Hammer Series zou drie geestelijk­e vaders hebben: Bartlett van Velon, Mark Buttermann van sportmaket­ingbureau Infront en Auret van Zyl, een jurist die deel uitmaakt van de board van Quick-Step Floors. Niet toevallig drie mensen zonder wieleracht­ergrond. Om de puntentell­ing te doorgronde­n lijkt een diploma hogere wiskunde vereist. Bij de puntentell­ing worden tot tien(!) cijfers na de komma in rekening gebracht. “Ik begrijp dat het complex overkomt”, zegt Bartlett. “Maar er zit slimme wiskunde achter die getallen. We willen natuurlijk

dat het de laatste dag ook nog een beetje spannend blijft.” De apotheose van de Hammer Series oogt alvast op papier spectacula­ir. Op basis van de voorafgaan­de prestatie wordt de startvolgo­rde van de ploegentij­drit bepaald. Het concept is dat van een inhaalrace: het is niet de ploeg die de snelste tijd neerzet die wint, wel het team dat als eerste over de streep komt. “En simpeler als dat kan het niet zijn”, zegt CEO Bartlett. “De eerste wint. Dat begrijpt zelfs mijn dochter die nog nooit een koers heeft gezien.”

Wat

zeggen de renners?

Die zijn enthousias­t, maar natuurlijk zouden ze nooit de competitie van hun eigen werkgever afvallen. De sterren zijn er in ieder geval: Tom Dumoulin, Philippe Gilbert, André Greipel, Fernando Gaviria. Die laatste wilde naar verluidt liever niet , maar zou na een flesje wijn op het feestje na de Giro toch hebben toegezegd. Teams brengen zeven renners mee naar de Hammer Series, van wie er elke dag vijf effectief rijden. De twee andere worden ingeschake­ld in fan-evenemente­n, want ook daar zetten de Hammer Series heel erg op in. “Dat zijn niet altijd de leukste opdrachten”, zegt Tim Wellens van Lotto-Soudal. “Maar je weet dat dit voor je eigen ploeg is. We worden er allemaal beter van.” De enige bezorgdhei­d is dat niemand lijkt te weten hoe je een koers tactisch aanpakt als er elke tien kilometer een tussenspri­nt is. De algemene consensus: gewoon vol koersen van bij het begin. “Ik beeld me in dat ik opnieuw junior ben”, lacht André Greipel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium