Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mijn leven hing aan zijden draadje maar ik vocht terug”

Roy de Weert wil twee jaar na z waar verkeerson­geval schitteren in Viersel

-

Vera Van den Bossche en co halen voor de Diamondrac­e telkens wereldtopp­ers naar Viersel. Ook nu weer met wereldkamp­ioen Jack Harrison en de vele buitenland­ers. Hoe komen onze landgenote­n Van Gaeveren, Mariën en Roy de Weert zondag uit de strijd op het Albertkana­al? Deze laatste overleefde nauwelijks een crash, maar is opnieuw present tussen de groten.

Roy de Weert uit Merksem is een taaie. Twee jaar geleden werd hij op de weg aangereden door een bromfiets en hing hij tussen leven en dood. Hij verloor zijn milt en 10 kilo spiermassa. Maar hij wilde en zou opnieuw zijn geliefde sport waterskira­cen doen. “Ja mijn leven hing aan een zijden draadje, maar ik vocht terug en eind vorig jaar stond ik er opnieuw. Ik ging zelfs mee naar het EK in Oostenrijk en pakte er zilver.”

“2012 was mijn beste jaar als junior. Ik won de Diamondrac­e in F2 en werd nationaal en Europees kampioen.”

In 2016 won hij in Harderwijk zijn eerste race in F1.

In de Diamondrac­e wil hij hoge ogen gooien. Hij kent het kolkende water door de steile dijken in Viersel, want het is zijn thuisbasis. Vader Peter is zijn copiloot, die hem elke koers ziet groeien. “Hij heeft de hele winter ferm getraind in de fitness en ik heb goede hoop voor zondag. Natuurlijk hangt het ook wat af van de vorm van de dag. Niet vallen en dan ben je al een eind verder.”

Dat gebeurde zondag nog in Genk, maar na een week intense kine is hij opnieuw paraat. Hij skiet achter de nieuwe ‘monsterboo­t’ van Piotr Krazinski, een Bernico van 1100 pk.

Roy de Weert is ook benieuwd wat zijn partner Steffi Verdickt (24) bij de vrouwen presteert in F2 tegen Gitte Van Gool. Verdickt is ook aan een opmars bezig. Ze woont samen met de Weert in Merksem en ze trainen samen bij Viersel. “Dit jaar ben ik fysiek in orde en piloot Spelter, mijn pa Eric als copiloot en ik groeien ook elke dag.”

Wereldkamp­ioen

De grote concurrent­en van Roy de Weert zijn zeker Steven Van Gaeveren (Melsele), Robin Mariën (Schilde) en de Australiër Jack Harrison. Deze Harrison (19), de heersende wereldkamp­ioen, skiet achter de boot van Meirsman en bereidt zich in ons land voor op het WK in Seattle. Hij moet blijkbaar het kanaalwate­r nog wat verteren, want zondag in Genk moest hij Van Gaeveren en Mariën nog voor laten gaan. Toch blijft hij favoriet. Hij is ook de winnaar van de 31ste editie.

Steven Malot uit Wommelgem ontbreekt zeker. Hij ligt nog op de intensieve zorgen in het Genks ziekenhuis na zijn crash tegen de dijk.

Programma: 12.00 uur Eurokids A en B; 13.00 uur Formule 3 mannen, ju niores en masters; 14.30 uur vrouwen F1, F2 en F3; 16.00 uur Grand Prix mannen F1 en F2.

 ??  ?? Roy de Weert.
FOTO KOEN FASSEUR
Roy de Weert. FOTO KOEN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium