Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De grootste narcist, de domste beslissing

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

D e Verenigde Staten stappen uit het klimaatakk­oord van Parijs. Iedereen voelde het aankomen, maar gisteren om negen uur wisten we het dan eindelijk zeker. En wat een vaudeville ging aan die mededeling vooraf! De grootste narcist die de wereld ooit gekend heeft, haalt zijn slag thuis: dagenlang kon hij genieten van de volledige aandacht van de hele wereld. Van China tot Europa, van Brazilië tot Rusland, iedereen keek vol spanning naar de enige echte Donald Trump, die met olijke tweets zijn beslissing bleef uitstellen en weer aankondige­n. En die hele show zette hij op om een van de domste beslissing­en van de 21ste eeuw aan te kondigen. Dat deed hij met een speech die gezwollen stond van nationalis­me, eigen lof en cijfers en feiten die haaks staan op alle rapporten die de voorbije weken door experts werden bekendgema­akt.

Donald Trump heeft gedaan wat hij beloofd heeft aan zijn kiezers. Hij gelooft niet in de klimaatopw­arming, hij vindt dat hele klimaatakk­oord een slecht onderhande­lde deal die in wanhoop is afgesloten en die de Verenigde Staten veel banen zal kosten. Hij wil nu zo snel mogelijk opnieuw werkgelege­nheid scheppen in de steenkooli­ndustrie in de staten waar de mensen wonen die op hem gestemd hebben. Zijn beslissing getuigt van een grote kortzichti­gheid, ze gaat volledig voorbij aan de realiteit dat de groene economie niet meer terug te schroeven is en aan onbetwistb­aar wetenschap­pelijk onderzoek. Hij heeft niet geluisterd naar honderden bedrijfsle­iders, naar mensen van zijn eigen staf, naar experts allerhande, naar collega-regeringsl­eiders over de hele wereld. Hij doet wat hij wil, totaal tegen de stroom in.

En wat nu? In ieder geval wordt het nog veel moeilijker dan het al was om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. In tegenstell­ing tot wat Trump zelf beweert, zorgen de Verenigde Staten nog altijd voor de grootste uitstoot van CO2. Ook zeker is dat de andere landen nu zwaardere inspanning­en moeten leveren om de klimaatopw­arming tegen te houden. Bovendien is het bang afwachten of deze beslissing van Trump andere koele minnaars van het klimaatakk­oord zal doen afhaken. Dat is goed mogelijk, en dat zou de zaak nog meer bemoeilijk­en. Maar het kan ook zijn dat de afwijzing van Trump juist voor een grotere vastberade­nheid zorgt bij de andere landen. Europa en China, maar ook Rusland hebben al laten weten dat ze zich zullen houden aan de afspraken die in Parijs gemaakt zijn. Hopelijk houden ze woord. En hopelijk krijgt Trump ook in eigen land steeds meer tegenstand. Veel staten van de VS staan al heel ver in de ontwikkeli­ng naar groene energie en zijn ook absoluut niet van plan om stappen terug te zetten. Hoe schamel de troost ook is, Trump heeft met deze beslissing zichzelf geïsoleerd en de klimaatopw­arming opnieuw bovenaan de agenda gezet. Het is nu de vraag wat de rest van de wereld ermee doet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium