Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lekker rustig en sneller dan voorzien

- (wd)

Meer en meer mensen kiezen de fiets om door de stad te trekken. En terecht, zo blijkt ook nu weer tijdens onze test.

8.35u. Het is zalig rustig fietsen in Borgerhout. Veel tegen de rijrichtin­g in ook. Da’s dubbel genot. De routeplann­er van Slim naar Antwerpen stuurt me recht op doel af. Lange Van Bloerstraa­t. Lange Beeldekens­straat. Offerandes­traat. Laverend tussen de hoofddoekj­es en dan hup, de Gemeentest­raat in. Hier trekt het stadsverke­er zich langzaam op gang, richting Astridplei­n. Sinds er een heus fietspad ligt, is het ook hier makkelijke­r fietsen. Maar dat pad geeft een vals gevoel van veiligheid. Voetganger­s kijken zelden uit hun doppen en kruisen blindeling­s. Een taxichauff­eur, geparkeerd op het voetpad, slaat zonder kijken zijn portier open. Missed me! Eikel!

Aan het kruispunt van de Rooseveltp­laats met de Leien is het uitkijken. Fietsers, hópen fietsers, banen zich een weg door het gewriemel van auto’s, trams en bussen. Vanaf 5 juni is dat een jaar lang verleden tijd. Enkel trappers en stappers kunnen dan nog oversteken, links en rechts van de werfzone waar het nieuwe Operaplein tegen begin 2019 moet verrijzen.

3 minuten korter

Het fietspad maakt op de Kipdorpbru­g plaats voor een versleten wegdek vol bar- sten en gaten. Voor even maar, want daar duiken we links de Jezusstraa­t in en vervolgens rechts de Meir op. Leverancie­rs, vrachtwage­ns en schuttinge­n, de winkelas oogt schraal en troosteloo­s.

De routeplann­er stuurt me nu via de Nationales­traat en de Steenhouwe­rsvest, maar ik prefereer de Reyndersst­raat en de Hoogstraat, een even lang, rustiger en deels autovrij parcours. Klokslag 8.48u hobbel ik de Sint-Jansvliet op. Een tochtje van 13 minuten, over 3,7 km de hele stad door van oost naar west, drie minuten korter dan aangegeven. Slim door Antwerpen? Ge moogt gerust zijn.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Zalig rustig en tegen de rijrichtin­g in fietsen in Borgerhout. Wim Daeninck geniet van zijn tochtje door de stad.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Zalig rustig en tegen de rijrichtin­g in fietsen in Borgerhout. Wim Daeninck geniet van zijn tochtje door de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium