Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bloedbroer­s

Anders Roslund

-

Onderzoeks­journalist Anders Roslund is al jaren een vertrouwde naam in de Zweedse misdaadlit­eratuur. Samen met de begin dit jaar overleden Börge Hellström schreef hij een reeks veel gelauwerde thrillers, die er stuk voor stuk om smeken om verfilmd te worden. Hellström was een voormalige bajesklant en de oprichter van een non-profitorga­nisatie die ex-gevangenen opnieuw een plaats in de samenlevin­g wil bezorgen.

Intussen is Roslund een nieuw partnershi­p aangegaan. Ditmaal met Stefan Thunberg, die als scenarist voor de tvbewerkin­gen van de boeken van Henning Mankell en Häkan Nesser al een naam voor zichzelf had gemaakt. Net zoals Hellström heeft ook Thunberg een criminele connectie. Zijn vader en broers vormden samen de ‘Militaire Bende’, Zwedens beruchtste bankrovers.

De inspiratie voor hun debuutroma­n

Made in Sweden lag dan ook voor de hand. Drie broers, gekneed en gevormd door hun gewelddadi­ge vader, vormen een bende die de grootste reeks gewelddadi­ge bankoverva­llen in de Zweedse geschieden­is op haar naam zet.

En nu is er Bloedbroer­s, waarin we de lotgevalle­n volgen van Leo, een van de drie broers, die na een gevangensc­hap van zes jaar, op wraak zint. De maatschapp­ij, met in de eerste plaats de inspecteur die hem destijds achter de tralies plaatste, is hem meer waard dan wat loze praatjes. Voor zijn nieuwe plannen heeft hij in zijn voormalige celgenoot Sam de gedroomde partner, een nieuwe ‘bloedbroer’. Of juist niet?

Sterkste troef: het bijzonder hoge realiteits­gehalte, dankzij de ‘inside informatio­n’, die co-auteur Thunberg uit eerste hand kan leveren.

Roslund & Thunberg, Bloedbroer­s, De Geus, 473 blz.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium