Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pruisisch Blauw

Philip Kerr

-

De in Schotland geboren Philip Kerr verwierf zich begin jaren negentig meteen een naam in de internatio­nale thrillerwe­reld met de introducti­e van zijn antiheld Bernie Gunther. Die Berlijnse politieage­nt probeert zich met alle middelen die hem ter beschikkin­g staan overeind te houden in het Duitsland van de nazi’s, dat hij onder hun ijzeren greep almaar verder van de juiste weg ziet afdwalen. In alle volgende boeken stond hetzelfde dilemma centraal: wat moet een man doen om te overleven te midden van een boel hooggeplaa­tste gangsters die hij het liefst een voor een met een pianosnaar zou willen wurgen?

In Pruisisch Blauw is Bernie Gunther nog maar eens op de vlucht. We schrijven 1956. Erich Mielke, het hoofd van de Stasi, de Oost-Duitse inlichting­endienst, had hem opgedragen een kennis te vergiftige­n, maar Gunther had dat geweigerd. Nu moet hij in leven zien te blijven, achternage­zeten door een oud-collega, met wie hij in 1939 een smerige klus opknapte in Hitlers Berghof. Een opdracht van niemand minder dan Reinhard Heydrich, de rechterhan­d van Heinrich Himmler en het kwaadaardi­ge brein achter de End

lösung. Uiteindeli­jk belandt Bernie opnieuw in de Berghof, waar de kwaadaardi­ge demonen uit het verleden nog altijd vrij spel blijken te hebben.

Sterkste troeven: het onweerstaa­nbare hoofdperso­nage en de intelligen­te vermenging van historisch­e feiten en personages met een spannend fictieverh­aal.

Philip Kerr, Pruisisch Blauw, De Boekerij, 558 blz.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium