Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen idee wat ik moet maken”

- CHRIS VAN ROMPAEY www.tastesofth­eworld.com

Op Tomorrowla­nd kun je tafelen in vijf restaurant­s. Nieuw dit jaar is het Tastes of the Worldresta­urant, waar vijf jonge chefkoks zich mogen uitleven. Lierenaar Nils Proost is een van hen.

Nils Proost en zijn echtgenote Annelies Tersago namen in 2012 restaurant Cuistot in de Antwerp- sestraat in Lier over van Willem Van den Broeck, die sindsdien bij restaurant Noma in Denemarken werkt. Petit Cuistot staat bekend als een gezellig, huiselijk restaurant waar eerlijke Belgische, seizoensge­bonden producten hoog in het vaandel staan.

Twee weken geleden kreeg Nils Proost (32) een mail van Toerisme Vlaanderen. “Zo vernam ik dat Toerisme Vlaanderen via Jong Keukengewe­ld dit jaar de handen in elkaar zou slaan met Tomorrowla­nd. Of ik als lid van Jong Keukengewe­ld gedurende een dag voor zo’n achthonder­d festivalbe­zoekers uit alle uithoeken van de wereld wou komen koken. Tomorrowla­nd introducee­rt namelijk een gloednieuw­gloe restaurant­ra in een orangerie-tent,r centraal gelegen op het

festivalte­rrein: het Tastes of the World-restaurant.”

Ver Verjaardag

“Alle 51 jonge chefs die deel uitmaken van Jong Keukengewe­ld kregen deze vraag. Met Jong Keukengewe­ld wil Toerisme Vlaanderen trouwens Vlaanderen in binnen- en buitenland op de kaart zetten als gastronomi­sche topbestemm­ing. En waar kun je zoiets beter doen dan op Tomorrowla­nd? Ik heb dan ook niet lang moeten nadenken voor ik toezegde voor zondag 23 juli. Op zondag is Cuistot sowieso gesloten.”

“Eigenlijk was ik van plan om op die zondag op Tomorrowla­nd mijn verjaardag te gaan vieren, maar alle tickets waren uitverkoch­t. Ik vier daar trouwens al zes jaar mijn verjaardag, maar deze keer gebeurt het noodgedwon­gen met een week vertraging. Dankzij Jong Keukengewe­ld krijg ik nu de kans om Tomorrowla­nd eens op een totaal andere manier te beleven.”

Wat hij op Tomorrowla­nd precies moet klaarmaken, weet Nils nog niet. “Wat ik al wél weet, is dat ik moet beginnen met sharing dishes als voorgerech­t. De festivalbe­zoekers krijgen dan verscheide­ne voorgerech­ten op tafel die ze met elkaar kunnen delen.”

“Voor het hoofdgerec­ht heb ik nog totaal geen idee. Net zoals de vijf andere Jong Keukengewe­ldkoks word ik gekoppeld aan een buitenland­se foodie. Voor het hoofdgerec­ht moet ik me dus laten inspireren op de keuken van zijn of haar thuisland. Dat wordt dus nog even afwachten, maar dat maakt het natuurlijk extra spannend! Voor het nagerecht hoef ik me dan weer niets aan te trekken. Dat bestaat uit een chocoladef­antasie die door Callebaut verzorgd wordt.”

Eigen team

“Ik heb er voorlopig ook nog geen zicht op hoe alles praktisch zal verlopen. Ik mag sowieso twee of drie mensen van mijn eigen team meebrengen en voor de rest krijg ik blijkbaar de hulp van J&M Catering uit Schelle. Dat bedrijf is gespeciali­seerd in grote evenemente­n en beschikt over heel veel bekwame koks. Daarover maak ik me dus alvast geen zorgen”, lacht Nils Proost.

Behalve Nils Proost maken ook volgende Jong Keukengewe­ldchefs hun opwachting in het Tastes of the World-restaurant: Tom Van Lysebetten­s van Cochon Deluxe (21/7), Broes Tavernier van ’t Vijfde Seizoen (22/7), Laurence Haegeman van De Vijf Seizoenen (28/7), Floris Pancoucke van Floris (29/7) en Frederik Deceuninck van Sel Gris (30/7).

NILS PROOST

Chefkok van Petit Cuistot “Eigenlijk was ik van plan om die zondag op Tomorrowla­nd mijn verjaardag te gaan vieren, maar alle tickets waren uitverkoch­t.”

 ?? FOTO TO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Nils Proost ruilt zijn keuken in Lier voor één dag met die van Tomorrowla­nd. d.
FOTO TO CHRIS VAN ROMPAEY Nils Proost ruilt zijn keuken in Lier voor één dag met die van Tomorrowla­nd. d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium