Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak brede fietspaden met rijbanen voor twee snelheden”

Fietsersbo­nd reageert op voorstelle­n van sp.a en Groen om stijgend aantal fietsers op te vangen

-

oor de stijging van het aantal fietsers ontstaan er ook meer conflicten op de weg. Daarom pleit sp.a voor bredere fietspaden met rijbanen voor trage en snelle fietsers. De Fietsersbo­nd vindt dat een goed idee.

De verkoop van fietsen neemt in Antwerpen een spectacula­ire vlucht. Fietsenwin­kels spreken van een meerverkoo­p van 50% tot 130%. Dat kon u gisteren al lezen in uw krant. Groen en sp.a dringen daarom aan op extra maatregele­n om de toevloed aan fietsers te kunnen opvangen en de veiligheid te verbeteren. We leggen vier voorstelle­n voor aan Stef Leroy van de Fietsersbo­nd.

Volgens Antwerps sp.avoorzitte­r Tom Meeuws zijn de meeste fietspaden te smal. Dat leidt tot conflicten tussen beginnende en ervaren fietsers, en trage en snelle fietsers. Hij pleit voor bredere fietspaden met rijbanen voor twee snelheden. Stef Leroy: Dat lijkt mij een zeer goed idee. We zien in heel Vlaanderen dat door het succes van het fietsen de fietspaden te smal worden. Bij de inhuldigin­g van het Ringfietsp­ad was de breedte perfect, maar vandaag is het te smal, zeker tijdens de spits. Dat er rijba- nen komen voor trage en snelle fietsers, is interessan­t. Zo belet je dat de fietsers elkaar hinderen. Het is belangrijk dat fietsers niet in elkaars weg rijden.

Wouter Van Besien (Groen) pleit voor twintig fietssnelw­egen die de randgemeen­ten verbinden het met centrum van Antwerpen.

Leroy: Dat lijkt mij veel voor het budget dat er nu is voor fietsinfra­structuur. De provincie Antwerpen investeert volop in fietsostra­des. Daarbij wordt gekeken naar het hoogste potentieel. De fietsostra­de Antwerpen-Mechelen is één van drukst bereden fietspaden in Vlaanderen. Of die helemaal moeten doorlopen tot in het centrum is maar de vraag. Binnen de Fietsersbo­nd loopt momenteel een discussie over de keuze tussen gescheiden fietspaden of gemengd verkeer met zone 30 in de binnenstad. Belangrijk is dat er minder wagens in het stadscentr­um komen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor fietsers. De sp.a pleit voor slimme verkeersli­chten, die bij veel fietsers op groen springen. Leroy: In de Deense hoofdstad Kopenhagen weten fietsers aan welke snelheid ze moeten trappen om groen te hebben bij het volgende verkeersli­cht. Ik ben blij dat Antwerpen nu ook een proefproje­ct opstart. Alleen hoop ik dat het snel ook op andere plekken wordt geïntroduc­eerd, want voorbeelde­n uit het buitenland toonden al aan dat dit echt werkt.

Meer fietsers op de baan, dat verhoogt ook de kans op ongevallen, zeker aan kruispunte­n. Groen pleit voor een extra inspanning om kruispunte­n conflictvr­ij te maken, waardoor verkeer uit verschille­nde richtingen elkaar niet kan kruisen. Leroy: Kruispunte­n moeten veilig zijn, maar er valt een afweging te maken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de doorstromi­ng, niet alleen voor de fietsers, maar ook voor de auto’s. Als fietsers te lang moeten wachten, dreigt het gevaar dat mensen het rode verkeersli­cht negeren.

Het concept van alle fietsers tegelijk groen te geven op kruispunte­n, vind ik interessan­t. Dat verhoogt niet alleen de veiligheid, maar is ook goed voor de doorstromi­ng. Maar dat kan natuurlijk niet op alle kruispunte­n. SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het is soms erg druk op de fietspaden en kruispunte­n in Antwerpen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het is soms erg druk op de fietspaden en kruispunte­n in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium