Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bekende islamleraa­r Brahim Laytouss op non-actief gezet

Tiental leerlingen spreekt van grensovers­chrijdend gedrag

- (phu)

De Gentse politie onderzoekt een klacht tegen imam, onderzoeke­r en specialist deradicali­sering Brahim Laytouss (46) wegens grensovers­chrijdend gedrag met een leerlinge.

Laytouss is door zijn vele optredens in de media tot ver buiten Gent bekend. Niet alleen preekte hij sinds 1999 jarenlang in de Gentse Al Markaz-moskee, aan de Universite­it Antwerpen voert hij ook onderzoek naar (de)radicalise­ring van jongeren. Meer nog, hij geldt in ons land als expert deradicali­sering en is medeoprich­ter van vzw DeRadiAnt, een project om gedetineer­den weer op het juiste pad te krijgen. Hij staat voor een gematigde islam.

Sinds kort duiken in een stedelijke school in Gent, waar Laytouss islam doceert, verhalen op over het misbruiken van zijn gezagsfunc­tie. Sommige vrouwelijk­e leerlingen zijn naar de directie ge- stapt met klachten over grensovers­chrijdend gedrag. Concreet gaan de aantijging­en over drie zaken: verregaand flirterig gedrag in de klas, ongewenste aanrakinge­n en aangebrand­e berichten. De meeste leerlingen zijn nog minderjari­g. Zeker is dat een jonge vrouw een klacht heeft ingediend. Laytouss kreeg daarom van de schooldire­ctie te horen dat hij voorlopig geen les meer mag geven. Ook de Moslimexec­utieve werd op de hoogte gebracht. Advocaat Walter Damen reageert in naam van zijn cliënt: “Brahim Laytouss ontkent elke beschuldig­ing formeel.” De verhalen zouden volgens de entourage van Laytouss kaderen in een afrekening in het Gentse rond een verschil in visie over de te volgen stroming binnen de islam. “Er is een klacht bij de politie. Nog geen gerechteli­jk, maar een tuchtrecht­elijk onderzoek. We zullen ons wapenen tegen de beschuldig­ingen”, zegt Damen.

 ?? FOTO BRECHT VAN MAELE ?? Brahim Laytouss.
FOTO BRECHT VAN MAELE Brahim Laytouss.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium