Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stuivenber­gziekenhui­s Schade, maar geen gewonden na brand

135 psychiatri­sche patiënten geëvacueer­d, parket sluit kwaad opzet uit

-

In de psychiatri­sche afdeling van het Stuivenber­gziekenhui­s is brand ontstaan. Het vuur begon donderdagn­acht op een van de terrassen. De oorzaak is accidentee­l: een ongedoofde sigaret in een vuilnisbak. 135 patiënten werden ’s nachts een tijdje geëvacueer­d.

De brand in de psychiatri­sche afdeling van het Stuivenber­gziekenhui­s, met ingang in de Pothoekstr­aat, ontstond rond half twee. “Het was op een van de inpandige terrassen dat het vuur ontstaan is”, zegt Hugo Pietermans, directeur van het psychiatri­sch ziekenhuis. “Op dat moment waren ongeveer 135 patiënten van het psychiatri­sch ziekenhuis in hun kamers. Het personeel van het ziekenhuis is onmiddelli­jk begonnen met de interne evacuatie. Alle patiënten werden naar de cafetaria geëvacueer­d.” Waterschad­e Toen de toegesneld­e brandweer aankwam, sloegen de vlammen uit het inpandige terras. Na drie kwartier had de brandweer de brand volledig onder controle, de schade aan het gebouw is wel aanzienlij­k. De buitenzijd­e van de derde en vierde verdieping is zwartgebla­kerd. “Binnen is de

schade niet zo groot”, benadrukt Pietermans. “De verdieping­en onder het derde liepen vooral waterschad­e op door de bluswerken.”

Elders ondergebra­cht

Als gevolg van de brand zijn 42 patiënten tijdelijk elders ondergebra­cht. “Elf werden er opgevangen in het algemeen ziekenhuis Stuivenber­g”, aldus Pietermans. “De anderen werden ’s nachts met een bus naar het Sint-Erasmuszie­kenhuis gebracht.” De directeur hoopt dat iedereen zo snel mogelijk terug naar zijn of haar kamer kan. “We hebben een oplossing voorzien voor het weekend”, legt Pietermans uit. De reden dat zo’n groot aantal kamers tijdelijk niet gebruikt kan worden, is te zoeken bij de veiligheid. “De sprinkleri­nstallatie moet eerst te- rug nagekeken worden.” Gisterenna­middag werd duidelijk dat de brand accidentee­l ontstond, er was dus geen sprake van brandstich­ting. “Wellicht gaat het om een smeulende sigaret in een vuilnisbak”, zegt parketwoor­dvoerster Stéphanie Chomé. “Zowel de mensen van het labo als de branddesku­ndige sluiten kwaad opzet uit.”

“Goede oefening”

Bij de brand raakte niemand gewond en bleek dat het interne rampenplan goed functionee­rde. “Alle procedures zijn goed gevolgd”, zegt Pietermans. “Ik ben trots op de hele ploeg en iedereen van de directie. Je zou dit een goede, levensecht­e oefening kunnen noemen.” SAM REYNTJENS

 ?? FOTO BFM ?? De brandweer was snel ter plaatse en kreeg de brand na drie kwartier volledig onder controle. 135 patiënten werden tijdelijk elders ondergebra­cht.
FOTO BFM De brandweer was snel ter plaatse en kreeg de brand na drie kwartier volledig onder controle. 135 patiënten werden tijdelijk elders ondergebra­cht.
 ?? FOTO BFM ?? Er vielen geen gewonden. “Noem het een goede, levensecht­e oefening”, zegt de directeur van het psychiatri­sch ziekenhuis.
FOTO BFM Er vielen geen gewonden. “Noem het een goede, levensecht­e oefening”, zegt de directeur van het psychiatri­sch ziekenhuis.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De buitenzijd­e van de derde en vierde verdieping is zwartgebla­kerd. “Binnen valt de schade beter mee”, klinkt het.
FOTO PATRICK DE ROO De buitenzijd­e van de derde en vierde verdieping is zwartgebla­kerd. “Binnen valt de schade beter mee”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium