Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen bordje in oase van rust

Hofke van Bazel draagt vegetarisc­he boodschap uit tot op akker achter Scheldedij­k

- JOHAN VAN BAELEN www.hofkevanba­zel.be, Koningin Astridplei­n 11 Bazel.

Sterrenres­taurant Hofke van Bazel in Bazel is volgens Gault&Millau groenteres­taurant van Vlaanderen. Dat danken ze onder meer aan hun zelf opgekweekt­e groentetui­n, waar souschef Sylvester al zijn vrije tijd in steekt.

Bazel is een deelgemeen­te van Kruibeke, dus het Hofke ligt op amper vijftien kilometer van de Kennedytun­nel. Een fietstocht of een korte autorit verder beland je in een oase van rust. En die uitdrukkin­g is niet gratuit gebruikt. Het Koningin Astridplei­n van Bazel is rustig, eens in de tuin ben je ver van alles weg. De rustig klaterende fontein begeleidt er een prima maaltijd. En die kleurt sedert 2004 steeds groener. “Mijn echtgenote Gina Miurin is al twintig jaar vegetariër”, zegt chef-kok Kris De Roy. “Daarom krijgen vegetarisc­he schotels het label Gina’s Choice. Toen we in 2004 een aanpalend pand kochten, heb ik een kruidentui­n gevraagd”, zegt hij.

“Ik stond er zelf van te kijken. Want we halen er heel veel uit. Alleen al het aantal eetbare bloemetjes is gigantisch. Ik betaalde op dat moment tot 3.000 euro aan kruiden. Als je dan zelf kruiden kweekt, zie je dat hoe meer je plukt, hoe meer er bijgroeien.” Die kruidentui­n werd snel te klein, zodat Kris uitkeek naar iets groter. “We hebben daarbij hulp gevraagd aan de gemeente. Ze leerden ons de projectlei­der van de potpolder kennen. Hij had nog onteigende percelen, terreinen die na onteigenin­g niet meer worden gebruikt, en die vlak achter de Scheldedij­k lagen.”

Souschef met groene vingers

Souschef Sylvester Schatteman en de afwassers Paulo en PauloMigue­l hebben het project tot het hunne gemaakt. “Ze hebben alles zelf opgebouwd, de meer dan vijf- tig kruidenbak­ken, de drie serretunne­ls, groentebed­den, zelfs het berghok. Beide afwassers zijn dan ook schrijnwer­ker van opleiding. Sylvester werkt vijf dagen in het restaurant, voor, na en op zijn vrije dagen vind je hem op het moesveld. “Ik heb het gaandeweg geleerd, maak nog veel fouten, maar het is een plezier om alles te zien groeien”, zegt hij trots. Dat zie je trouwens al dadelijk op het bord. De vier hapjes zijn altijd vegetarisc­h. “Een beetje onze boodschap”, geeft Kris toe. “Wij vinden dat groenten onderbelic­ht zijn. Wij willen laten zien dat het gastronomi­sch mogelijk is om er iets moois mee te maken. En het krokantje van quinoa met hummus krijg je nog vooraleer je iets hebt besteld. Daarmee heb je een eerste bezigheid, die het wachten verzacht. En het is gezonder dan het klassieke stukje brood met boter of olijfolie.” Je kan dat vegetarisc­he doortrekke­n in de menu. “In de hopscheute­ntijd of in het aspergesei­zoen lukt dat zeer goed. Erna wat minder. Hoewel, nu we groenteres­taurant zijn, durven mensen wel iets vegetarisc­h te vragen. Dat wil niet zeggen dat we vis of vlees zouden weren. We bieden gewoon een vegetarisc­h alternatie­f aan. Onze basis blijft de klassieke keuken, maar we willen wel vernieuwen­d zijn. Belangrijk is ook dat de producten herkenbaar zijn.” Een aantal zaken zijn ook onzichtbaa­r, zoals groente als ingrediënt in sauzen of in sapjes, voor mensen die iets anders dan alcohol willen. Een mooi alternatie­f voor bij de zeebaars is een combinatie van appelsap met venkel en selder in plaats van witte wijn.”

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN  WAS ?? Chefkok Kris De Roy komt graag tot in het restaurant.
FOTO'S WALTER SAENEN WAS Chefkok Kris De Roy komt graag tot in het restaurant.
 ??  ?? Het rustieke decor van sterren zaak Hofke.
Het rustieke decor van sterren zaak Hofke.
 ??  ?? Souschef Sylvester en PauloMigue­l.
Souschef Sylvester en PauloMigue­l.
 ??  ?? Gemarineer­de zeebaars, rivierkree­ft en zilte groenten.
Gemarineer­de zeebaars, rivierkree­ft en zilte groenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium