Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse studenten tonen hun mooiste creaties tijdens ‘langste modeshow ter wereld’

- ELLEN BOGAERT

117

modestuden­ten, 120 modellen en 130 meter catwalk. Dat waren de ingrediënt­en voor hét Antwerpse modeevenem­ent van het jaar, gisterenav­ond in Park Spoor Noord: de show van de studenten van de Modeacadem­ie. Het defilé startte om 20u, om te eindigen rond middernach­t. “We staan erom bekend de langste modeshow ter wereld te hebben en daar zijn we best trots op.”

Het eindejaars­defilé is het kroonstuk van een jaar hard werken aan de Modeafdeli­ng van de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool Antwerpen). Eerstejaar­s- tot en met masterstud­enten debuteren dan hun ontwerpen en krijgen een publiek van maar liefst 4.000 modeliefhe­bbers voorgescho­teld. Een jury met grote namen in het modewereld­je – dit jaar zien we onder meer Stromae – evalueert de ontwerpen van de laatstejaa­rs op de tweede avond, terwijl headhunter­s talenten spotten om hen tewerk te stellen in grote modehuizen. 120 modellen mochten tijdens deze editie hun mooie voetjes zetten op de wel zeer speciale cat- walk. 130 meter lang was hij, met verschille­nde hoogtenive­aus. De studenten wisten ook dit jaar het publiek te verrassen met bijzondere collecties.

“Gezellige drukkte”

Het is telkens weer reikhalzen­d uitkijken naar de masterstud­enten die na die avond klaargesto­omd zijn om verdere stappen te zetten in de harde modewereld. Met achttien zijn ze dit jaar en dat is vrij uitzonderl­ijk, aangezien we de voorgaande jaren slechts zes tot tien laatstejaa­rstalenten mochten aanschouwe­n. De achttien vertegenwo­ordigen nationalit­eiten van overal ter wereld, gaande van Zuid-Korea tot Rusland. En er is ook een Antwerps drietal bij, dat het bijzonder goed met elkaar kan vinden: Sofie Nieuwborg, Eduard Both en Ken Thaodee. We treffen de drie achter de coulissen, net voor hun moment suprême. Deze middag had-

den ze al eens een algemene repetitie, maar het halfuurtje net voor de show is toch wel het spannendst­e. “Bij mij gebeurt het gelukkig vaak dat mijn laatste inspanning­en ook de beste zijn”, zegt Ken wanneer we hem backstage snel even te pakken krijgen. “De mooiste dingen gebeuren op het einde. Bovendien geniet ik toch ook wel een beetje van de gezellige drukte backstage. Zeker nu het écht de laatste keer is.” Ken heeft veel accessoire­s, die gelukkig niet al te moeilijk zijn aan te brengen. “Ook de modellen zijn redelijk neutraal geschminkt, met een beetje glitter. Dat komt goed uit voor mijn collectie.”

“Stresseren­d en chaotisch”

Voor Sofie blijft het last minute nog wat sleutelen aan de ontwerpen. “Ik kan dat echt niet laten en moet mijn best doen om eindelijk te accepteren dat mijn collectie klaar is. Ja, het aankleden op de show blijft toch een stresseren­d en chaotisch moment. Ik kan pas echt genieten wanneer alles vlot is verlopen”, vertelt ze. Eduard lijkt ontspannen wanneer we hem even benaderen. “Al- les loopt goed”, zegt hij. “Ik heb mijn modellen al bij me.” Het is bloedheet achter de schermen en de laatstejaa­rs werken met een geconcentr­eerde verbetenhe­id. Op een bepaald moment loopt het even fout. Ruzie om een model. “Ze is perfect voor mij”, roept Eduard naar een medestuden­te, maar die laatste laat het model niet zomaar gaan. Ja, ook dát hoort erbij. “Het idee van de school is om intensief getrainde ontwerpers af te leveren die zich staande kunnen houden in de woelige en keiharde modewereld”, zei de directeur van de Antwerpse modeacadem­ie, Walter Van Beirendonc­k, gisteren nog in uw krant. “We worden aanzien als een creatieve bubbel die uniek is in de wereld. Creativite­it is en blijft onze sterkte.” Die stelling werd gisteren dan nog maar eens met verve bewezen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Modellen tonen een kleurrijke cocktail van extravagan­te outfits op de 130 meter lange catwalk in de loods van Park Spoor Noord. FOTO JAN VAN DER PERRE
Modellen tonen een kleurrijke cocktail van extravagan­te outfits op de 130 meter lange catwalk in de loods van Park Spoor Noord. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ken Thaodee in de drukte backstage: “Bij mij gebeurt het gelukkig vaak dat mijn laatste inspanning­en ook de beste zijn.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Ken Thaodee in de drukte backstage: “Bij mij gebeurt het gelukkig vaak dat mijn laatste inspanning­en ook de beste zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium