Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Uw giften worden meteen nuttig besteed”

Al 10,7 miljoen euro ingezameld voor Hongersnoo­d 12-12

-

“Onze beheerskos­ten zijn niet hoger dan 2,5% van het totaal”, zegt Erik Todt, voorzitter van Consortium 1212. Dat bundelt zes hulporgani­saties.

Wanneer een natuurramp of humanitair­e crisis uitbreekt en dringend financiële middelen nodig zijn, lanceert de koepelorga­nisatie nationale inzamelact­ies. De samenwerki­ng heeft als doel zo weinig mogelijk kosten te maken. “De bijkomende campagneko­s- ten van de leden van het consortium ligt op 2% en de kosten voor het beheer en de programmat­ie in België en op het terrein tezamen is ongeveer 10%. Dat zijn cijfers uit de verslagen van een onafhankel­ijk auditor, die een controle uitvoert wanneer een campagne meer dan vijf miljoen euro oplevert. Die verslagen maken we publiek zodat er transparan­tie is over wat wij doen.”

Geld blijft niet op rekening

Hongersnoo­d 12-12 heeft vandaag al 10,7 miljoen euro ingeza- meld. Daarboveno­p komt nog een miljoen euro extra van de Vlaamse overheid. “Van elke honderd euro gaat er 86 euro naar concrete hulpverlen­ing. Dat geld wordt nu al op het terrein ingezet”, zegt Todt. “Van de voorbije acties, zoals Haïti Lavi 12-12, is al het geld opgebruikt en nuttig besteed. Er is voor die acties dus geen geld meer dat op de rekening staat. Soms duurt het wel twee of drie jaar. Voor Tsunami 1212 uit 2004 bijvoorbee­ld, hebben we de laatste centen in 2009 uitgegeven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium