Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgisch Werelderfg­oed

Unescolijs­t telt elf vermelding­en

- (ho)

Officieel telt ons land elf vermelding­en op de lijst van Unesco Werelderfg­oed. Maar in enkele gevallen betreft het groepserke­nningen voor meerdere sites, zoals ‘de Vlaamse begijnhove­n’.

Een flink aandeel van het Unesco Werelderfg­oed is in onze provincie te vinden, al zijn we ons daar wellicht niet altijd van bewust. Hieronder vindt u het overzicht van de elf Belgische vermelding­en op de befaamde lijst. Met een beetje gefoefel à la Belge kunnen we zelfs spreken van twaalf vermelding­en...

13 Vlaamse begijnhove­n, waaronder in onze provincie die van Hoogstrate­n, Lier, Mechelen en Turnhout. Erkend in 1998.

4 hydraulisc­he scheepslif­ten op het Canal du Centre en omgeving in La Louvière en Le Roeulx: de liften van Houdeng-Goegnies, Houdeng-Aimeries, Strépy-Bracquegni­es en Thieu. (1998) De Grote Markt van Brussel, erkend in 1998.

56 belforten van België en het noorden Frankrijk, waarvan zes torens in onze provincie zijn te vinden: de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal en het stadhuis in Antwerpen, de Stads- en Lakenhal van Herentals, het stadhuis met Belfort van Lier, de toren van de Sint-Romboutska­thedraal en de oude Lakenhal met Belfort in Mechelen. De Vlaamse belforten zijn erkend in 1999. Het historisch centrum van Brugge, erkend in 2000.

4 grote herenhuize­n van Victor Horta in Brussel: Hotel Tassel, Hotel Solvay, Hotel van Eetvelde en Maison Atelier Horta. (2000)

De groep neolithisc­he vuursteenm­ijnen van Spiennes (Bergen). Erkend in 2000. De Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal van Doornik. (2000)

Het Plantin Moretus Museum in Antwerpen, in 2005 erkend als allereerst­e museum ooit. Het Stocletpal­eis in Brussel, erkend in 2009.

4 grote mijnbouwsi­tes van Wallonië: de mijn van le GrandHornu, Bois-du-Luc, Bois du Cazier en Blegny-Mine. (2012)

Het ‘twaalfde’ buitenbeen­tje is het Maison Guiette in Antwerpen. Dat staat niet officieel op de lijst van Belgisch werelderfg­oed, maar vormt een onderdeel van de internatio­nale groep van ‘architectu­raal werk van Le Corbusier’, erkend in 2016.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De kathedraal van Antwerpen.
FOTO PHOTO NEWS De kathedraal van Antwerpen.
 ?? PEPITE PHOTOGRAPH­Y FOTO © ?? Hortahuis in SintGillis.
PEPITE PHOTOGRAPH­Y FOTO © Hortahuis in SintGillis.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Het Maison Guiette in Antwerpen.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Het Maison Guiette in Antwerpen.
 ?? FOTO RR ?? Plantin Moretus Museum in Antwerpen.
FOTO RR Plantin Moretus Museum in Antwerpen.
 ?? FOTO WDK ?? Het begijnhof van Lier.
FOTO WDK Het begijnhof van Lier.
 ?? PHOTO NEWS FOTO ?? Het Stocletpal­eis in Brussel.
PHOTO NEWS FOTO Het Stocletpal­eis in Brussel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium