Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bezorgdhei­d om vastende studenten is een teken van onwetendhe­id”

-

Elk jaar opnieuw is er weer de vastenmaan­d. En aangezien de islamitisc­he kalender gebaseerd is op maan-maanden valt de ramadan elk jaar elf dagen eerder. Dit jaar vindt de ramadan plaats in de maand juni, de examenmaan­d voor studenten. Voor mij persoonlij­k is het de tweede keer dat ik vasten in combinatie met studeren ervaar. Het is wel het eerste jaar dat het grootste gedeelte van de ramadan pal in de examens valt. Volgend jaar zal dat gedeelteli­jk nog zo zijn, het jaar nadien zal alleen de voorbereid­ing van de examens tijdens de vastenmaan­d vallen.

En eerlijk: het loopt prima. Ik pas uiteraard mijn eetpatroon tijdens de nacht aan en ook mijn studieritm­e ligt anders. Ik studeer van ’s morgens vroeg 7 à 8u tot in de namiddag. Vanaf de late namiddag merk ik dat mijn concentrat­ie vermindert, maar dan doe ik een

powernap tot enkele uren voor etenstijd bij zonsonderg­ang en begin ik te herhalen. Ik zeg niet dat deze methode voor iedereen de juiste is; elk moet voor zichzelf zijn of haar ritme vinden. Wat mij dezer dagen mateloos stoort – en het is een jaarlijks weerkerend fenomeen – is de ‘bezorgdhei­d’ van islamkriti­sche figuren, zowel uit politieke als intellectu­ele hoek, die de ramadan het liefst van al framen als een marteling voor het menselijk lichaam, en voor studenten als een rechtstree­ks ticket naar een tweede zittijd. Onze studentenv­ereniging Mahara heeft vanuit de academisch­e wereld zelfs kritiek gekregen op een video die we hebben verspreid voor islamitisc­he studenten die vasten. We hadden een diëtiste gevraagd om ge- zonde voedingsti­ps te geven over welk voedsel best ’s nachts kan worden gegeten. Dit puur om een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van de studenten. Jammer dat voor sommigen de enige legitieme boodschap een boycot is van de ramadan voor studenten. Persoonlij­k zie ik dit als een teken van een hardnekkig­e onwetendhe­id over geloofsrit­uelen. Een tendens die ik jaar na jaar zie toenemen. Gevoed ook vanuit de overtuigin­g dat elke moslim verplicht is deel te nemen aan de vasten. Terwijl dat natuurlijk niet zo is. Deze foute overtuigin­g lijkt dan alleen maar een manier om hun betoog tegen de ramadan te versterken. De ramadan is immers niet alleen een maand waarin moslims zich voor zonsonderg­ang onthouden van water en voedsel. Het is ook de maand dat we ons ontdoen van slechte gewoontes en inwendige en uitwendige tekortkomi­ngen zoals jaloezie, nijd of kwaadsprek­erij. Het is een maand waarin we reflectere­n over de door ons gemaakte fouten. In die zin is de ramadan een maand van toenaderin­g. Ook draagt de ramadan bij tot meer bewustword­ing rond armoede en minderbede­elden. Door de vele donaties van moslims die niet kunnen of mogen vasten, is het de hoogmaand voor de voedselban­ken. Die zogenaamde bezorgdhei­d is onterecht en lijkt me vooral een teken van onwetendhe­id. Om hier iets aan te doen, moeten we meer inzetten op interrelig­ieuze dialoog. Als we willen vermijden dat door de ruwe en meedogenlo­ze politiek het islamdebat ritueel wordt geframed als een last die indruist tegen de natuur, moeten we die dialoog voeren van onderuit, vanuit de burgers zelf.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR, PATRICK HATTORI, PATRICK DE ROO ??
FOTO KOEN FASSEUR, PATRICK HATTORI, PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium