Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe tribune Antwerp (deels) klaar in september Nieuwbouw goed voor ruim 5.000 zitjes

- PATRICK VAN DE PERRE

Antwerp FC heeft een bouwvergun­ning gekregen voor de nieuwe tribune 1. De sloopwerke­n beginnen nog deze maand en in september zal de nieuwe tribune deels in gebruik genomen worden. De club hoopt de eerste weken van de nieuwe competitie alle wedstrijde­n op verplaatsi­ng af te werken. Maar de Belgische voetbalbon­d heeft daar nog geen groen licht voor gegeven. b

In de tribune komen onder meer de kleedkamer­s van de spelers, een perscentru­m, horeca, polyvalent­e zalen, loges en vipruimten. In totaal zal er plaats zijn voor 5.362 toeschouwe­rs, waarmee de nieuwe tribune evenveel capaciteit heeft als het huidige bouwwerk, dat dateert uit 1923. Het totaal aantal toegelaten toeschouwe­rs op de Bosuil is en blijft 12.975. Wel zegt Paul Gheyssens, de sterke man achter de club, dat hij op termijn de capaciteit van het stadion wil uitbreiden naar 20.000 plaatsen. Een timing en de manier waarop dat moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe die plannen passen in het voornemen van het stadsbestu­ur om een gemeenscha­ppelijk stadion te bouwen op Petroleum Zuid. Het is de ambitie van de stad om daarin zowel R. Antwerp FC als KFCO Beerschot Wilrijk te laten spelen.

Infrastruc­tuurwerken

De werken worden uitgevoerd door Ghelamco, het bedrijf van Paul Gheysens. Dat bouwde eerder al de Ghelamco Arena van AA Gent. Rondom het stadion worden ook nog infrastruc­tuurwerken uitgevoerd, die de toegankeli­jkheid en veiligheid voor de supporters verhogen en er komt ook een fandorp bij de tribunes 2 en 3. Hoe dat fandorp er zal uitzien, is nog niet geweten. Verder worden het hoofdveld en twee oefenvelde­n langs de voorkant van het stadion opnieuw aangelegd. Ook het gebied rond de oefenvelde­n wordt opgefrist. Al deze werken tijdig klaarkrijg­en tegen de start van de nieuwe competitie eind juli is vrijwel onbegonnen werk. Daarom hoopt Antwerp dat het de eerste wedstrijde­n op verplaatsi­ng mag spelen. Op die manier zou de nieuwe tribune deels klaar kunnen zijn in september. Maar daarvoor moet de club de medewerkin­g en het fiat van de voetbalbon­d krijgen. En die hebben vooralsnog geen antwoord gegeven.

720.000 euro terugbetal­en

De sloopvergu­nning heeft Antwerp al sinds mei op zak. Nu is ook de bouwvergun­ning uitgereikt. Er geldt echter wel een opschorten­de waarde. De club moet het stadsbestu­ur een bedrag van 720.000 euro terugbetal­en. Maar dat is geen probleem, klinkt het bij de kersvers eersteklas­ser. Het geld dat moet worden terugbetaa­ld is een deel van de lening van 1 miljoen euro die het stadsbestu­ur aan de club gaf om de huidige tribune 1 te herstellen. Eén van de voorwaarde­n was toen dat de tribune voor een langere tijd zou gebruikt worden. Maar dat is met de keuze voor een volledige nieuwbouw dus niet het geval.

 ?? FOTO GHELAMCO ?? Antwerp maakt komaf met de oude stijl van de huidige tribune 1 en kiest voor een modern ontwerp. De nieuwe tribune zal plaats bieden aan 5.362 fans, evenveel als het reeds bestaande bouwwerk.
FOTO GHELAMCO Antwerp maakt komaf met de oude stijl van de huidige tribune 1 en kiest voor een modern ontwerp. De nieuwe tribune zal plaats bieden aan 5.362 fans, evenveel als het reeds bestaande bouwwerk.
 ?? FOTO WAS ?? De huidige tribune 1, gebouwd in 1923, wordt gesloopt.
FOTO WAS De huidige tribune 1, gebouwd in 1923, wordt gesloopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium