Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mertens ondergaat wet van de sterkste

- (hjb)

Kent tennislege­nde Venus Williams het tennisgroe­ntje Elise Mertens nu? Jawel, ook al kon Mertens haar nooit echt bedreigen. “Ze is niet voor niets Venus, ze leek wel overal. Ik onthou dat ik nog veel moet werken.”

Je kon niet naast hen kijken, de supporters met zwart-geel-rode T-shirts met op de achterkant “Mertens” gedrukt. Uiteraard bedoeld voor de vinnige pocketspit­s van de Rode Duivels, maar gelegenhei­dshalve deden ze goed dienst als aanvuring voor die andere Mertens, die schittert op het tennisveld. Qua volume overtrof het Belgische supporters­heir ruimschoot­s dat van de Amerikaans­e tegenstand­ster in het aardig gevulde Philippe Chatrierst­adion, dat plaats biedt aan zowat vijftiendu­izend man. Maar de clanWillia­ms mocht er ook best wezen, met de zwangere Serena Williams en mama Oracene achter een donkere zonnebril. Ook al zat Serena de hele tijd in de tribunes te babbelen met haar vriendin, alsof ze er ogenschijn­lijk gerust op was dat haar oudere zus de klus wel makkelijk zou klaren.

Wel, de statistiek­en – 6-3, 6-1, in een dik uur – laten dat misschien vermoeden, maar Mertens weerde zich kranig. Niet dat ze veelvoudig grandslamw­innares Venus Williams op enig ogenblik in de problemen kon brengen, maar af en toe toonde ze enkele klasseflit­sen. Williams, die voor de wedstrijd naar eigen zeggen nog nooit had gehoord van Mertens, gooide zelfs een pluimpje naar haar. “Ze heeft veel talent, ik moet haar felicitere­n.” Mertens: “Ik was niet verrast door de krachtige winners die ze sloeg, maar ik ben tenminste niet afgeslagen. Ik kon nog redelijk goed mee in de rally’s. Ze is ook niet voor niets Venus, hé. Ze leek wel overal. Normaal gezien maakt ze wel enkele foutjes, maar nu amper. Ze kan het tornooi winnen.” Hoe dan ook is de eerste Roland Garros van Mertens meer dan geslaagd. Het zijn er weinigen die meteen tot de derde ronde doorstoten. Volgende week schurkt ze zich dicht tegen de top vijftig van de wereld aan. Niet slecht voor iemand die vier jaar geleden nog rond de top 700 stond. “Ik keek niet echt naar de wereldrang­lijst. Ik hou een heel positief gevoel over aan Roland Garros, dit was de mooiste week uit mijn carrière. Maar ik onthou ook dat ik nog veel moet werken.”

 ??  ?? Venus Williams en Elise Mertens. FOTO BELGA
Venus Williams en Elise Mertens. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium