Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WAAROM DUURT EEN WERKDAG GEEN 5 UUR?

-

Vraag je je weleens af waarom we 7,5 of 8 uur per dag werken? Vanwaar komt die werkweek met 38 of 40 uren dan? En vooral: hoe kun je in 5 uur evenveel werk gedaan krijgen?

Toen de jacht en de landbouw de enige bronnen van inkomsten waren, werkten de mensen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Maar dat is al lang verleden tijd. In de industriël­e revolutie veranderde het werk radicaal. In de 18de eeuw werd de ene fabriek na de andere gebouwd en de werknemers werkten zo’n 12 tot 14 uur per dag. Voor het eerst volgde er een vast uurrooster. Zelfs kinderen werkten volgens dezelfde schema’s.

HENRY FORD

Robert Owen, een sociale hervormer uit Wales, probeerde de werkdag in te korten tot 8 uren met de slogan ‘8 uren werk, 8 uren ontspannin­g, 8 uren rust’. Zijn werknemers werkten uiteindeli­jk nog altijd 10 uren per dag, wat natuurlijk wel beter was dan de 14 uren die anderen klopten. Het was uiteindeli­jk industriee­l Henry Ford die de werkdag daadwerkel­ijk inkortte. Hij wou dat z’n werknemers in hun vrije tijd ontdekten dat ze écht een auto nodig hadden om te doen waar ze van droomden. En met succes. Henry Ford verkocht méér auto’s en zag zijn inkomsten stijgen, mede door z’n personeel minder lang te laten werken.

WEG MET WERKLOOSHE­ID

Maar niet iedereen nam een voorbeeld aan Ford. Om de werklooshe­id te doen dalen, voerde de regering een wet in die werkgevers verplichtt­e hun personeel meer te betalen voor de uren die ze bovenop de standaard 40 uren per week werkten. Het was dus goedkoper om iemand extra in dienst te nemen.

8 UUR FOCUS?

Ook al is er geen échte, wetenschap­pelijk onderbouwd­e reden, een werkdag van 7,5 of 8 uren blijkt al jaren de standaard. Toch blijkt uit onderzoek dat het moeilijk is om 8 uren per dag gefocust en productief te zijn. Meer en meer ondernemer­s korten daarom de werkdag in – bijvoorbee­ld van 8 naar 5 uur – zonder aan productivi­teit te moeten inboeten. En met deze tips in het achterhoof­d.

1. DENK AAN DE 80/20-REGEL

Ooit al gehoord van de 80/20-regel? 20 procent van de inspanning­en is goed voor maar liefst 80 procent van de productivi­teit. Belangrijk is om even stil te staan bij de inspanning­en die vruchten afwerpen. De andere inspanning­en zijn tijdverlie­s.

2. TECHNOLOGI­E HELPT

Je kunt de productivi­teit ook verbeteren met behulp van technologi­e. Een nieuw softwaresy­steem of (een deel van de taken) automatise­ren kan wonderen verrichten. Het zit vaak ook in de kleine dingen. Krijg je regelmatig dezelfde vragen van klanten? Speel daarop in door bijvoorbee­ld op je website een duidelijk antwoord te formuleren.

3. MEER VRIJHEID

Beter timemanage­ment betekent dat je hetzelfde doet op minder tijd. Maar iedereen maakt weleens overuren. Dwing jezelf niet om je aan die vijf uren per dag vast te houden. Op cruciale momenten is het ongetwijfe­ld een must om een paar uurtjes langer te werken. Het mag alleen geen regelmaat worden.

4. ALTIJD BEREIKBAAR?

Stap af van de ‘altijd bereikbaar’-mentalitei­t. Bang dat je klanten verliest? Geen zorgen. Als je duidelijk communicee­rt over je openingsti­jden – of op welke momenten ze je kunnen bereiken – weten ze je echt wel te vinden. Op die manier geniet iedereen van een verdiende ‘time off’. ( mr/dt/em)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium