Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw diepe rouw, maar ook hoop

GROOTBRITT­ANNIË: DERDE AANSLAG IN DRIE MAANDEN Eén van de daders was bij politie bekend als extremist ‘One Love Manchester’ maakt vuist tegen terreur

- (jvde)

Na Westminste­r Bridge eind maart en de bom na het concert van Ariana Grande in Manchester twee weken geleden werd GrootBritt­annië zaterdagav­ond opnieuw getroffen door terreur. Op London Bridge en Borough Market vielen minstens 7 doden en 48 gewonden. Aan de vooravond van belangrijk­e verkiezing­en rouwen de Britten opnieuw, maar toonden ze zondag ook veel kracht en hoop, bij een benefietco­ncert voor de slachtoffe­rs van Manchester.

In de Britse hoofdstad is de wonde van de aanslag nog duidelijk zichtbaar. Van London Bridge tot Borough Market, de uitgaansbu­urt die tot op vandaag in volledige lockdown is.

The Monument aan het begin van London Bridge herdenkt de Grote Brand die de stad in 1666 voor een groot deel verwoestte. Vandaag heeft de rijzige pilaar een nieuwe betekenis gekregen: het is het beginpunt van de dolle rit die dood en vernieling zaaide in hartje Londen. Getuige daarvan zijn de honderden bloemen aan de voet.

Een gigantisch­e stroom pende- laars met blik op oneindig stroomt de brug over om een trein te halen. Weinigen die lijken stil te staan bij de afschuweli­jke aanval die er amper twee dagen eerder plaatsvond. “Niet zo”, verzekert Sascha ons aan de overkant. “We zijn wel degelijk in rouw. Maar dat wil niet zeggen dat we niet mogen gaan werken of naar de pub gaan. Dat is precies wat de terroriste­n willen. Ze blijven proberen, maar het zal hen niet lukken.”

Meer haat maar ook meer liefde

Maar de weg naar uitgaansbu­urt Borough Market is nog steeds hermetisch afgesloten. Een hele buurt lamgelegd, afgesloten van de rest van de stad door een haag politiecom­bi’s. Een brug verder, in een parkje aan Tower Bridge, houdt de stroom pendelaars dan toch even halt. Burgemeest­er Sadiq Khan spreekt er zijn volk toe tijdens een wake voor de slachtoffe­rs.

De 38-jarige leraar Cyrus zit op een stenen bankje, bezorgde blik in de ogen. “We zullen ons leven onvermijde­lijk weer oppikken”, zegt hij. “Maar we moeten aanvaarden dat terrorisme een nieuwe realiteit is.” Terreur het nieuwe normaal? “Haat brengt meer haat voort. Dat is de theorie. In de realiteit zien we dat de liefde ook exponentie­el toeneemt. Kijk maar naar de honderden mensen hier vandaag.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium