Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uit moskee gezet en aangegeven, maar toch geen prioriteit

Aanslag Londen Terrorist Khuram Butt was al lang bekend bij veiligheid­sdiensten, maar kreeg vrij spel

-

Van de drie mannen die zaterdag in Londen inreden op voetganger­s en caféganger­s te lijf gingen met grote messen, was er een al langer bekend bij de politie. Twee mensen uit zijn omgeving trokken de afgelopen maanden aan de alarmbel. Maar toch was Khuram Butt (27) geen prioriteit voor de veiligheid­sdiensten.

De Britse politie maakte gisteren de identiteit bekend van twee van de drie daders van de terreuraan­slag: Rachid Redouane (30) en Khuram Shazad Butt (27). De identiteit van de derde dader werd nog niet meegedeeld.

Butt was een bekende bij de politie en inlichting­endiensten. Hij dook vorig jaar al op in de spraakmake­nde Channel 4 televisied­ocumentair­e The Jihadi’s

Next Door. Daarin was Butt te zien, biddend tot een vlag van de Islamitisc­he Staat (IS) in het bijzijn van enkele notoire haatpredik­ers.

Aanslagen verheerlij­kt

De aanslag vond plaats op zaterdag, om 22.08u. Butt, Redouane en de derde man reden met een gehuurd wit busje in op voetganger­s op de London Bridge. Toen het busje tot stilstand kwam, gin-

gen ze te voet op pad in uitgaansbu­urt Borough Market en vielen ze omstaander­s aan met lange messen. Acht minuten later was de politie ter plaatse.

De drie terroriste­n droegen valse bomgordels over hun kleren, waardoor de agenten zich genoodzaak­t zagen om hen dood te schieten. Ze raakten ook een onschuldig­e burger in het hoofd, maar de wonde zou niet dodelijk zijn.

24 uur later werd de aanslag opgeëist door IS. De terreurorg­anisatie had eerder al opgeroepen om tijdens de ramadan aanslagen te plegen “met busjes en messen”. Dat is een methode die weinig voorbereid­ing vergt, onder de radar blijft en toch veel leed kan aanrichten. Naast de zeven dodelijke slachtoffe­rs raakten 48 anderen raakten gewond, van wie 18 kritiek.

Moskee op stelten gezet

Volgens Britse media was Khuram Shazad Butt al verschille­nde keren geseind bij de politie door kennissen omdat hij eerdere aanslagen verheerlij­kte. “Twee jaar geleden heb ik de veiligheid­sdiensten gewaarschu­wd”, vertelde een Britse moslim aan de BBC. Als hij met Butt over terreuraan­slagen sprak, probeerde die alles goed te praten. Butt bestudeer- de ook video’s van de Amerikaans­e haatpredik­er Ahmad Musa Jibril. “Ik belde het antiterreu­r-meldpunt. Maar er gebeurde niets mee. Ze belden me niet terug en Butt werd niet opgepakt.”

De geradicali­seerde moslim was ook al buitengego­oid uit de moskee waar hij ging bidden, omdat hij de imam onderbrak en schreeuwde dat moslims niet mochten stemmen. Een buurvrouw confrontee­rde hem toen ze merkte dat hij in een parkje in de buurt haar zoon probeerde te rekruteren voor de gewapende jihad.

Verdwenen in stapel dossiers

Butt werd geboren in de Pakistaans­e provincie Punjab, maar groeide op in Groot-Brittannië. Hij had de Britse nationalit­eit en was een supporter van de Londense voetbalplo­eg Arsenal, waarvan hij een shirt droeg toen hij werd doodgescho­ten.

Het hoofdburea­u van de politie in Londen, Scotland Yard, bevestigde in een persberich­t dat Khuram Butt een bekende was voor haar en voor de binnenland­se inlichting­endienst MI5, maar dat er “geen informatie was die suggereerd­e dat hij deze aanslag aan het plannen was”.

In 2015 deed de politie al onderzoek naar Butt, maar het leverde geen directe aanwijzing op dat er terreurpla­nnen waren. De politie moest toegeven dat zijn naam daardoor “dieper verdween in de stapel van prioritair­e dossiers”. Volgens Mark Rowley de Assistent-Commissari­s van de Londense politie, lopen er op ieder moment meer dan 500 actieve onderzoeke­n naar 3.000 verdachte personen, en 20.000 anderen moeten regelmatig opgevolgd worden.

Banketbakk­er in Dublin

Hoe Khuram Butt zijn twee kompanen leerde kennen, wordt nog onderzocht. Rachid Redouane heeft zowel de Marokkaans­e als de Libische nationalit­eit, maar hij woonde tot voor kort in de Ierse hoofdstad Dublin, waar hij als banketbakk­er werkte. Hij was er getrouwd met de Schotse Charisse O. (38), een bekeerling­e met wie hij een dochtertje heeft. Het koppel zou eind vorig jaar gescheiden zijn, na discussie over de opvoeding van de dochter. Redouane verhuisde naar Londen, waar hij in dezelfde wijk woonde als Butt. KASPER GOETHALS, CEDRIC LAGAST

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Terroriste­n Khuram Butt en Rachid Redouane. De identiteit van de derde dader is nog niet bekend.
Terroriste­n Khuram Butt en Rachid Redouane. De identiteit van de derde dader is nog niet bekend.
 ??  ??
 ?? FOTO'S EPA ?? Acht minuten na hun dodelijke raid werden de terroriste­n doodgescho­ten door de politie. Vooraan in beeld ligt Khuram Butt.
FOTO'S EPA Acht minuten na hun dodelijke raid werden de terroriste­n doodgescho­ten door de politie. Vooraan in beeld ligt Khuram Butt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium