Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat kunnen we nu nog meer doen?

-

Wat kunnen we nog meer doen dan we nu al doen tegen terrorisme en extremisme? Het is de onvermijde­lijke vraag na de afschuweli­jke taferelen die zich afspeelden aan London Bridge zaterdagav­ond. En dat op de vooravond van een concert ter nagedachte­nis van die eerdere aanslag in Manchester.

Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) was er snel bij om een gevoel te vertolken dat bij heel wat mensen leeft. Hij voelt geen gelatenhei­d, pray for, kumbaya of kaarsjesmo­ment meer, maar woede, vechtlust en vastberade­nheid. Voor minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) komt het erop aan in een vroeg stadium tekenen van radicalise­ring te ontdekken. Jambon houdt het niet alleen bij strijdlust­ige taal. In zijn wij-zij-verhaal staat ‘wij’ voor iedereen die het goed voorheeft, met inbegrip van moslims.

Kristof Calvo (Groen) maant aan om de woede en vechtlust die iedereen voelt te gebruiken om mensen te verbinden in plaats van nog maar eens te verdelen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert puur inhoudelij­k: hij wil dat de sociale media haatberich­ten beter beteugelen.

Het debat over hoe onze houding tegenover terreur precies moet zijn, woedt overal. De Amerikaans­e president Trump tweette smalend over de Londense burgemeest­er Sadiq Khan omdat die schijnbaar niet gealarmeer­d was ondanks de 7 doden en 48 gewonden. Op Facebook bij ons bijt iemand een ‘ geitenwoll­ensokkendr­ager’ toe dat hij bloed aan zijn handen heeft.

Het is geen verheffend schouwspel om te zien hoe mensen die het eens zijn over het feit dat het terrorisme de grote vijand is, toch vechtend over de grond rollen.

United we stand, maar niet helemaal. Een vraag die in het bijzonder elke keer weer opwelt na een aanslag door Allah aanroepend­e moordenaar­s, is of de moslimgeme­enschap niet meer kan doen. Dat lijkt wel zo. Niet dat de individuel­e moslim er op kan aangesprok­en worden – dat is nogal evident. En de islam als religie moet niet in vraag worden gesteld. Maar voor de vertegenwo­ordigers, de leiders van de moslimgeme­enschap, volstaat het niet om telkens opnieuw te zeggen dat wat de terroriste­n doen niets met de islam te maken heeft. Het tegendeel zou wel zeer verontrust­end zijn. Ze moeten actiever meewerken om de voedingsbo­dem van de terreur weg te nemen. Het verdoken extremisme, de haatzaaier­ij, de vervreemdi­ng, het gebrek aan integratie, de vatbaarhei­d van sommige jongeren voor radicalise­ring... het helpt niet als ze zich in hun defensieve houding blijven verschanse­n in moskeebest­uren en instelling­en zoals de Moslimexec­utieve, aan het hoofd van een parallelle gemeenscha­p. Als wij niet horen te verdelen, dan zij ook niet. Toch, Calvo?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium