Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONE LOVE MANCHESTER één vuist tegen terreur

Britten geven dramatisch­e gebeurteni­ssen een plaats tijdens emotioneel benefietco­ncert

-

Wij zijn één. Wij zijn sterk. Wij zijn Manchester.” Twee weken na de bomaanslag recht de oude Engelse industries­tad zijn rug. 50.000 stemmen maakten dat zondagavon­d klaar en duidelijk op het benefietco­ncert One Love Manchester: tieners, moeders, vaders en iedereen die genoeg heeft van de gruwel. “De terroriste­n willen verdeeldhe­id zaaien, maar vandaag tonen we dat wij één zijn.”

“No smile, no entry.” Geen glim

b lach, geen toegang. Het is een van de honderden stewards die het zegt, aan de ingang van One Love Manchester geposteerd om de 50.000 concertgan­gers op de juiste plek te krijgen. Een grapje dat de geest van het benefietco­ncert goed vat: vanavond tonen de Engelsen dat ze zullen blijven lachen en feesten. Dat ze zich niet laten kennen door de angst gezaaid door Salman Abedi toen die twee weken eerder 22 dodelijke slachtoffe­rs maakte op een concert van Ariana Grande, noch door de aanslag de avond voordien in Londen.

De louterende boodschap komt aan. Met dubbel zo veel kracht bij de zowat 14.000 tieners, moeders en vaders die er ook bij waren die 22ste mei. Voor hen is het concert een manier om de gebeurteni­ssen een plaats te geven.

Net zoals Ariana Grande zelf laat het publiek de tranen geregeld de vrije loop. “Het is heel emotioneel”, zegt Jennie, met aan haar zijde haar 14-jarige zoon Kynen. “Maar het helpt om alles te verwerken. We zijn omringd door mensen die exact weten hoe wij ons voelen.”

Moed samenrapen

Jennie moest al haar moed samenrapen om opnieuw naar een concert te gaan. De aanslag speelt zich als een film af in haar nachtmerri­es. Maar ze liet zich overtuigen door Kynen. “Ik vond dat we moesten komen”, zegt hij. “Om die nare herinnerin­gen om te buigen naar iets moois.”

“Waarom zouden de terroriste­n mogen winnen?”, zegt Jennie. “Zij willen verdeeldhe­id zaaien, maar vandaag tonen we dat we één zijn. Dat we geen schrik hebben.”

Niet makkelijk als terroriste­n je kind viseren, geeft Jennie toe. De bezoekers trekken zich op aan de draconisch­e veiligheid­smaatregel­en. Zeker honderd bobbies, agenten met machinegew­eren en twee rondcirkel­ende helikopter­s. Elke concertgan­ger wordt gefouillee­rd, elke tas gedubbelch­eckt.

De politie heeft alles uit de kast gehaald, te meer omdat op een steenworp van het concert een voetbalwed­strijd van Manchester United nog eens 70.000 mensen op de been brengt. Op straat levert het een vreemde stoet op van stoere Man U-roodhemden en tienermeis­jes met kattenoort­jes.

Meer dan ooit verenigd

Het bewijst dat het leven weer op gang komt in de stad. In het centrum bruist de winkelstra­at, in King’s Street baadt een festivalle­tje in het zonlicht en vrolijke deuntjes. Maar het verdriet sluimert onderhuids. Een straat verderop maakt de muziek plaats voor een stilte die je in het gezicht slaat. Een bloementap­ijt reikt honderd meter ver.

Een jonge vrouw raakt er overmand door emoties. Het is de eerste keer dat Georgia Kay (26) naar de rouwplek komt. “Het lijkt vreemd om te zeggen, maar toch is er meer goeds dan slechts uit de aanslag gekomen”, zegt ze. “Manchester is nog nooit zo verenigd geweest als vandaag. De terroriste­n willen ons verdelen, maar het omgekeerde is gebeurd.”

Die eenheid verspreidt ze zelf, samen met alle tattooshop­s in Manchester. Voor 50 pond geeft ze mensen een tatoeage van een bijtje, het symbool van Manchester. Het geld gaat integraal naar de slachtoffe­rs. “Half Manchester heeft ondertusse­n een bijtje laten zetten”, zegt ze. “Gepensione­erden, jongeren. Het is prachtig hoe iedereen samenkomt.”

JENS VANCAENEGH­EM

GEORGIA KAY

Tatoeëerde­r “Ik geloof nu meer dan ooit dat we niet haatdragen­d mogen zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium