Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee tieners aangehoude­n na dood Romy (14) en Savannah (14)

Politie gelooft dat twee moordzaken niet aan elkaar gelinkt zijn

-

Twee vermoorde meisjes van 14 jaar, op twee dagen tijd, op geen vijftien kilometer van elkaar in het godvrezend­e deel van Nederland. En toch gelooft de politie dat de twee zaken niets met elkaar te maken hebben. Des te markanter: ook de vermoedeli­jke daders zijn tieners. De regio rond Amersfoort is geschokt door de dubbele moord, maar is ook opgelucht omdat er dan toch geen seriemoord­enaar aan het werk is.

Hou zonen en vooral dochters binnen. Dat was kortweg de boodschap die burgemeest­er Melis Van de Groep had voor de inwoners van Bunschoten en omliggende dorpen. “Jonge mensen doen er goed aan zo veel mogelijk bij elkaar te blijven en niet alleen naar verlaten plaatsen te gaan. En voor iedereen blijft gelden: meld verdachte situaties direct bij de politie en blijf goed zorgen voor elkaar.” De lichamen van Romy Nieuwburg (14) en Savannah Dekker (14) waren toen net gevonden, allebei in een sloot, allebei vermoord.

Collectiev­e paniek

De dorpen in de omgeving van Amersfoort zijn hechte dorpen waar de mensen naar elkaar omzien, zegt de burgemeest­er. Hij zetelt voor de ChristenUn­ie, een partij voor orthodoxe protestant­en. Bunschoten ligt in de Nederlands­e Bijbelgord­el, een brede strook die van zuidwesten naar het noordooste­n van het land loopt en waar veelal traditione­le en Bijbelvast­e protestant­en leven. Dat net daar een seriemoord­enaar rondwaarde die het had gemunt op puberende meisjes, deed een collectiev­e paniek ontstaan.

Romy Nieuwburg was vrijdag op weg van school naar haar huis in Hoevelaken, maar ze raakte niet voorbij het natuurgebi­ed waar ze altijd langsfiets­te. Haar fiets werd er teruggevon­den. Een man die zijn hond uitliet, ontdekte er ook haar lichaam, drijvend in het slootwater. Anderhalve dag later en een dorp verder werd nog een lichaam teruggevon­den. Opnieuw in een sloot, deze keer bij een industriet­errein aan de rand van Bunschoten. Savannah Dekker was al vermist sinds donderdag en eerder op zondag zochten zevenhonde­rd vrijwillig­ers naar haar.

Geen enkel verband

De twee zaken vertoonden zo veel gelijkenis­sen dat het wel heel onwaarschi­jnlijk leek dat ze niet gelinkt waren. Maar gisteren benadrukte de Nederlands­e politie dat er volgens de eerste bevindinge­n van de onderzoeke­n geen enkel verband is. In de nacht van zondag op maandag waren er twee arrestatie­s. In het onderzoek naar de dood van Romy werd een jongen van 14 uit Ede aangehoude­n. In verband met de dood van Savannah werd een jongen van 16 uit ’s-Hertogenbo­sch aangehoude­n. Die laatste twee zouden elkaar gekend hebben via sociale media.

MELIS VAN DE GROEP Burgemeest­er Bunschoten ‘‘Jonge mensen doen er goed aan zo veel mogelijk bij elkaar te blijven en niet alleen naar verlaten plaatsen te gaan.’’

JESSE VAN REGENMORTE­L

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Deelnemers aan de zoektocht naar de vermiste Savannah Dekker lopen langs de N199.
FOTO BELGA Deelnemers aan de zoektocht naar de vermiste Savannah Dekker lopen langs de N199.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium