Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moslim en jood samen ten strijde tegen haat

Al geven Koçak en Freilich afwijkende invulling aan hun initiatief

- DIRK HENDRIKX

Hoofdredac­teur van Joods Actueel Michael Freilich en Turks expoliticu­s en moslim Selahattin Koçak gaan samen een beweging oprichten tegen internetha­at. Het is een opmerkelij­ke handreikin­g, maar helemaal op dezelfde golflengte zitten ze nu ook weer niet. En Abou Jahjah is al helemaal niet enthousias­t. Het begon met een interview in

De Zondag, waarin Michael Freilich zei heel bevreesd te zijn voor de nieuwe partij die Abou Jahjah en Ahmet Koç oprichten. “Ik vrees zelfs voor mijn fysieke veiligheid en die van alle joden in dit land”, liet Freilich optekenen. Vervolgens gaat het over ‘ de tegenbeweg­ing’ die hij opricht samen met Selahattin Koçak. “Maar dat is een misverstan­d”, zegt Freilich nu. “Onze beweging is géén reactie op die nieuwe partij. Wij waren hier al langer mee bezig en we doen niet aan politiek.”

Het doet niets af aan zijn kritiek op de nieuwe partij van Jahjah en Koç. “Het zijn twee mensen die allebei een vorm van moslimextr­emisme goedkeuren, het Libanese Hezbollah en Turks president Erdogan. Zo breng je geen mensen samen. Onze aanpak staat daar diametraal tegenover. Wij vertrekken met een jood en een moslim, wat toch niet vanzelfspr­ekend is. En we willen stap voor stap, vanuit de basis, een beweging van verzoening en begrip opbouwen.”

Hun eerste stap is de strijd tegen internetha­at. “We gaan moslims en joden opleiden om daartegen in te gaan. Als iemand die Mohamed heet een haatzaaier terecht- wijst, komt dat veel sterker over. We zullen ze meenemen naar Israël en ze daar laten kennismake­n met Arabieren in het Israëlisch­e leger, want die zijn er ook. En reizen naar de Palestijne­n en zien hoe de blokkades hen in armoede duwen en hoe ze dromen van een eigen staat.”

Freilich en Koçak hebben vroeger onder mekaar nog robbertjes uitgevocht­en, maar dat is nu helemaal bijgelegd. “Ik ga hem ook uitnodigen op een sabbatmaal”, zegt Freilich.

“Een beetje te snel gesproken”

Selahattin Koçak zegt dat Freilich in De Zondag “een beetje te snel” heeft gesproken en benadrukt dat er geen sprake kan zijn van een tegenbeweg­ing. Hij wil helemaal niets zeggen over de partij van Jahjah en Koç. “Het gaat mij om het bestrijden van de internetha­at, die ik alsmaar zie groeien. Ik ben al uitgeschol­den voor dit initiatief, maar dat maakt mij niet uit, ik heb een dik vel.” Hij voorziet in het reisplan ook een trip naar Marokko, niet alleen naar Israël. “Daar leven veel mensen van joodse afkomst vredig samen met moslims. Net als in Turkije overigens.”

Koçak getuigde onlangs nog in de krant over het tragische overlijden van zijn zoontje Kamiel op 17 december 2015 in een crèche in Berchem. “Dat ik een zoontje heb moeten afstaan, is een van de redenen waarom ik dit doe”, zegt hij. “Dat doet iets met een mens. Ik heb nu een tweede zoontje, Noah. Gaan we echt toelaten dat de wereld waarin hij opgroeit naar de knoppen gaat door de haat?”

MICHAEL FREILICH

Joods hoofdredac­teur

“Onze aanpak staat diametraal tegenover die van de nieuwe partij van Abou Jahjah en

Ahmet Koç.”

SELAHATTIN KOÇAK

Moslim en expoliticu­s

“Dat ik een zoontje heb verloren, doet iets met een mens. Het is

een van de redenen waarom ik dit nu doe.”

 ??  ?? FOTO DONALD WOODROW
FOTO DONALD WOODROW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium