Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Reizen Waes’ legt website 12-12 plat

Actie tegen hongersnoo­d in Afrika na uitzending overstelpt met giften

- DIRK HENDRIKX www.1212.be

De speciale uitzending van Reizen Waes voor de actie Hongersnoo­d 1212 heeft haar doel niet gemist. De website van 1212 werd meteen overstelpt en viel zondagavon­d zelfs plat. “Ik merk aan de reacties dat we de mensen hebben kunnen overtuigen dat hun geld goed terechtkom­t”, reageert Tom Waes.

“De uitzending in het vluchtelin­genkamp heeft duidelijk veel losgemaakt”, beaamt Erik Todts van het consortium van hulporgani­saties 12-12. “Het is te vroeg om daar concrete bedragen op te plakken, maar zondagavon­d kon onze website de toevloed van bezoekers niet aan. Heel wat mensen hebben het maandagmor­gen opnieuw geprobeerd. En al heel de dag ontvangen we om de minuut of twee nieuwe giften.”

Of Reizen Waes daarmee dan een groot verschil zal maken, is nog afwachten, meent Todts. “Er stond al 10,7 miljoen euro op de teller. We zijn op weg naar de vierde hoogste opbrengst sinds 1985. Hoe dan ook heeft Tom Waes in zijn directe stijl en op een respectvol­le manier heel goed duidelijk kunnen maken wat de situatie in Zuid-Soedan en Ethiopië is.”

Tom Waes informeerd­e maandagmor­gen zelf meteen bij 12-12 naar de respons. “De enige betrachtin­g was om zo veel mogelijk op te halen voor die honderddui­zenden vluchtelin­gen die al zoveel verschrikk­elijks hebben meegemaakt”, zegt hij. “Anders is er een grote tv-show, nu was dit de mogelijkhe­id.”

Hij meent dat mensen niet meer hoeven te twijfelen of hun geld wel aankomt bij degenen die het nodig hebben. “De vaste azijnpis

sers, die met 20 volgers en 20.000 tweets, heb je altijd. Maar je merkt aan de meeste reacties dat de boodschap is overgekome­n.”

Tom Waes denkt dat de positieve toon van de uitzending geapprecie­erd werd. “Dit was geen aaneenscha­keling van deprimeren­de, uitzichtlo­ze toestanden, maar een verhaal van hoop. Van vluchtelin­gen die niet met open hand zitten te wachten op giften, maar die met grote veerkracht hun lot in handen nemen. Geef ze wat gereedscha­p en zaad en na drie weken hebben ze een hut en een moestuintj­e.”

TOM WAES

Tvmaker “Onze reportage was geen aaneenscha­keling van deprimeren­de toestanden, maar een verhaal van hoop.”

 ?? FOTO VRT ?? Tom Waes in OostAfrika: “Dit zijn geen mensen die met open hand zitten te wachten op giften.”
FOTO VRT Tom Waes in OostAfrika: “Dit zijn geen mensen die met open hand zitten te wachten op giften.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium