Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister vraagt om klimaatpla­n af te zwakken

Marghem (MR) onderhande­lt met Europa voor lagere norm tegen 2030

- PIETER LESAFFER

België was een van de felste critici toen Donald Trump besliste om uit het klimaatakk­oord van Parijs te stappen. Maar nu blijkt dat de bevoegde federale minister, MarieChris­tine Marghem (MR), zelf onderhande­lt om de Belgische klimaatdoe­lstelling voor 2030 te vermindere­n.

“De beslissing van de Verenigde Staten mag onze strijd tegen de klimaatopw­arming niet afremmen.” Zo reageerde premier Charles Michel (MR) op de “brutale” Amerikaans­e terugtrekk­ing uit het klimaatakk­oord. Maar intussen stapt Michels bevoegde minister wel zelf naar Europa om de eigen klimaatamb­ities te verlagen.

Tegen 2030 moet België van Europa de uitstoot met 35% vermindere­n. Niet realistisc­h, klinkt het bij de woordvoers­ter van minister Marghem. “De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitlan­d met veel buitenland­s vrachtverk­eer zijn en veel verouderde gebouwen hebben”, zegt MarieAnge Dhondt. “Daarom gaan we nu met Europa onderhande­len om dat cijfer te verlagen.”

Een lager streefcijf­er zou betekenen dat andere EU-lidstaten meer inspanning­en moeten doen. Want de klimaatdoe­lstellinge­n zijn Europees vastgelegd: de EU wil 40% minder broeikasga­ssen uitstoten tegen 2030. De lasten worden verdeeld tussen enerzijds de energie-intensieve sectoren (-43%) en de lidstaten anderzijds (-30%). Dat laatste is een gemiddelde en moet komen uit maatregele­n op het vlak van transport, gebouwen, landbouw en afval. De Europese Commissie heeft berekend dat België daarvoor een extra inspanning moet doen, met een verminderi­ng van 35%.

Geen afspraken met gewesten

Marghem maakt nu gebruik van de onderhande­lingsfase om dat percentage alsnog naar beneden bij te stellen. Nochtans zijn daarover geen afspraken gemaakt met de gewesten, die ook bevoegd zijn voor Klimaat. Aan Vlaamse kant is Joke Schauvlieg­e (CD&V) de verantwoor­delijke minister, maar op haar kabinet is niemand op de hoogte van dit initiatief.

Ook de Bond Beter Leefmilieu reageert verbaasd. “Het klopt dat 35% een zeer ambitieuze doelstelli­ng is”, zegt beleidscoö­rdinator Mathias Bienstman. “Maar dat zou net aanleiding moeten geven tot extra inspanning­en. Het is een ongelofeli­jk zwaktebod om de ambitie dan maar te verlagen.”

De woordvoers­ter van minister Marghem ziet overigens geen enkel verband met de terugtrekk­ing van Trump uit het klimaatakk­oord en ook geen contradict­ie met de scherpe veroordeli­ng door België. “Trump schiet het basisprinc­ipe van het akkoord af”, zegt ze. “Wij blijven samen met de gewesten strijden tegen de klimaatopw­arming.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium