Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is nu wel erg kalm hier”

Leien liggen er verlaten bij op eerste dag van de knip

- BARBARA VANDENBUSS­CHE

Dat het pas vanaf vandaag echt bibberen wordt voor de knip, was verwacht. Maar het was toch bevreemden­d stil op de eerste dag, zelfs al was het pinksterma­andag. “Ik kom toch al even poolshoogt­e nemen”, zegt Karin Heremans van het Atheneum aan de Rooseveltp­laats. “Met de auto geraak ik hier niet meer.”

Maandagoch­tend. Er rijden haast geen auto’s meer op de Leien. En ook aan de Rooseveltp­laats is het erg stil. Toch even wennen voor Eddy en Anastasia, twee getuigen van Jehova die de hoek van het voetpad aan de Osystraat bemannen. “We staan op verschille­nde locaties in de stad, maar hier zie je het verkeer meestal totaal vastlopen, met een enorme drukte en hectiek. Nu is het uitzonderl­ijk rustig. Zelf komen we met het openbaar vervoer, en we zijn makkelijk tot hier geraakt.”

Aan het kruispunt van de Gemeentest­raat met de Osystraat staat directeur Karin Heremans van het Atheneum de verkeerssi­tuatie in te schatten. “Nu is het nog heel kalm, maar dat stemt me niet gerust. Ik weet nu al dat ik hier enkel ga geraken met de fiets en de tram. Voor de leerlingen die met de fiets of het openbaar vervoer komen, zal dat ook wel lukken, maar met de auto... De hele verkeerssi­tuatie is veranderd, waardoor je helemaal zou moeten omrijden.”

Examens

“Ik kom zelf van niet ver, maar moet voor mijn werk wel geregeld naar Brussel en plaatsen waar ik niet geraak met het openbaar vervoer. Ik denk dat hier een gigantisch verkeersin­farct zit aan te komen. Al die mensen die hier werken, moeten hier passeren. Ze zeggen dan dat we langs de Ring moeten rijden, maar die zit ook vast. Ik had liever gehad dat de knip een maand later werd gemaakt. Nu zitten de leerlingen met de examens en wordt dit een moeilijke combinatie.”

Ondertusse­n staan medewerker­s van De Lijn paraat om zoekende passagiers op weg te helpen, al is het ook daar geen overrompel­ing. De bushaltes aan de hoek van de Opera verhuizen naar de Quellin- straat, en dat staat duidelijk aangegeven. Maar wie lijn 290, 295 of 500 wil, moet eerst tram 8 of tram 10 op, om over te stappen aan knooppunt Zuid. “Erg verwarrend allemaal”, vindt Ivan Vandenbroe­ke. “De haltenaam waar nu dat knooppunt is, heette vroeger Antwerpen Brussel. Mensen van buiten de stad zouden dan kunnen denken dat die bussen naar Brussel rijden, dus is dat veranderd. Maar de halte Antwerpen Zuid en het NMBS-station Antwerpen Zuid liggen nog een heel stuk van elkaar. En de medewerker­s van De Lijn die meer uitleg geven, staan enkel aan het knooppunt. En dan is de uurregelin­g nog aangepast ook.”

Taxichauff­eur

Iets verderop wordt nog harder gezucht, bij de automobili­sten die de hoek wilden nemen langs de Molenbergs­traat, Korte Winkelstra­at en Van Boendalest­raat. Terwijl de Leien er quasi verlaten bij liggen, vormt zich hier al een hele file. En dat zonder uitwijkmog­elijkheid. “Het is een catastrofe hier”, zucht een taxichauff­eur. “Ik kom van de luchthaven van Zaventem, heb hier iemand afgezet en wil gewoon terug naar Brussel, maar mijn gps slaat tilt en hoe ik ook rijd, ik geraak gewoon niet uit Antwerpen. Als je hier de weg niet kent, dan vind je die niet.”

KARIN HEREMANS

Directeur Atheneum ‘‘Ik had liever gehad dat de knip een maand later werd gemaakt. Na de examens.’’

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Een enorm rustige Franklin Rooseveltp­laats.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Een enorm rustige Franklin Rooseveltp­laats.
 ??  ?? Eddy en Anastasia, getuigen van Jehova: “Meestal zie je het hier totaal vastlopen.”
Eddy en Anastasia, getuigen van Jehova: “Meestal zie je het hier totaal vastlopen.”
 ??  ?? Ivan Vandenbroe­ke krijgt uitleg bij De Lijn. “Het is toch erg verwarrend allemaal.”
Ivan Vandenbroe­ke krijgt uitleg bij De Lijn. “Het is toch erg verwarrend allemaal.”
 ??  ?? Atheneumdi­recteur Karin Heremans: “Ik kom al even poolshoogt­e nemen.”
Atheneumdi­recteur Karin Heremans: “Ik kom al even poolshoogt­e nemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium