Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tram 6 rijdt nu tot eindhalte Luchtbal

- (pvb)

Net voor de knip werd zaterdagoc­htend de verlengde tramlijn 6 tot de halte P&R Luchtbal ingereden. Tegelijk werd ook de tramtunnel onder de Leien officieel in gebruik genomen.

Van een ‘inhuldigin­g’ kon je zaterdag niet echt spreken: lintjes ‘knippen’ klonk wat te geladen. Maar net voor de knip realiseerd­en Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), de Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) en De Lijn-topman Roger Kesteloot zaterdag toch al een betere doorstromi­ng via het open- baar vervoer. Met tal van genodigden namen ze klokslag 10u de nieuwe tram 6 bij de halte P&R Luchtbal. Die tram heeft er nu vier haltes op de deels afgewerkte Noorderlaa­n bij gekregen: P&R Luchtbal, Dublin, Luchtbal Kerk en Kinepolis. Wel blijft het nog omrijden via de Groenendaa­llaan.

Het gezelschap maakte met deze 6 wel een enorme omweg, om via de Herentalse­baan de Reuzenpijp in te duiken en via het Astridplei­n de brede zwaai te maken onder het (voorlopig nog gesloten) Opera-station en wat verder op de Frankrijkl­ei nabij de Maria-Theresiale­i boven te komen. Daarmee was meteen ook de noodzakeli­jke noord-zuidtramve­rbinding officieel geopend: direct nadien volgden al trams 8 en 10, die nu niet langer meer hun eindhalte hebben onder het Astridplei­n.

Schepen Koen Kennis onderstree­pte nog eens dat zowel een “time shift” als een “modal shift” als een “mental shift” nodig zijn. “Er is veel gevloekt op ons, maar stilstaan is geen optie. Wij moeten door deze werken en zullen ons gedrag moeten aanpassen.”

Meer capaciteit

Op zijn beurt wees Ben Weyts erop dat De Lijn inzet op meer en beter rollend materieel. Twee van de 25 oude PCC’s worden geveild: maandagavo­nd waren er tien biedingen, tot 1.000 euro.

Tegelijk komen de nieuwe Albatrosse­n eraan. Omdat er nu al op de hoofdassen om de twee minuten een tram passeert, zitten die tracés aan hun grens. Daarom heeft De Lijn beslist 53 Hermelijnt­rams aan elkaar te gaan koppelen waardoor in één ruk telkens 350 in plaats van 175 passagiers mee kunnen. Dat vergt een extra inspanning van 23 miljoen euro. Als dit aanslaat, kunnen er nadien nog eens 31 trams aan elkaar worden gekoppeld. En ook Weyts sloot af: “Overal waar we werken, werken we op de zenuwen. Niets doen is echter geen optie.”

Tot slot onderstree­pte De Lijntopman Kesteloot dat als alle projecten afgewerkt zullen zijn, Antwerpen er negen kilometer trambeddin­gen bij zal hebben: eind deze maand volgt wellicht ook het eindje 7 tot het MAS.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Koen Kennis en Ben Weyts verlaten de tram op de Frankrijkl­ei: daarmee was de tramtunnel officieel in gebruik genomen.
FOTO WIM HENDRIX Koen Kennis en Ben Weyts verlaten de tram op de Frankrijkl­ei: daarmee was de tramtunnel officieel in gebruik genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium