Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minimale dienstverl­ening

Rode Duivels boeken zonder overschot eerste overwinnin­g in 2017

- BART LAGAE

Met overmacht, maar niet zonder schoonheid­sfoutje(s) boekten de Rode Duivels hun eerste zege in 2017. Michy Batshuayi en Marouane Fellaini trokken hun goeie eindeseizo­ensvorm door bij de Duivels en zorgden voor de doelpunten tegen Tsjechië (21). Defensieve kwetsbaarh­eid blijft een werkpunt bij de Duivels.

Niemand zal twee keer negentig minuten spelen, kondigde bondscoach Roberto Martinez vorige week aan. Met zijn Tsjechisch­e collega Karel Jarolim sprak hij af een onbeperkt aantal wissels door te voeren. Een afspraak die enkele uren voor de aftrap opnieuw werd herroepen: maximaal zes wissels. Waar al die verwarring nodig voor was, mag Joost weten. Maar uiteindeli­jk bleef het aantal wissels beperkt tot vijf aan de rust en nog eentje in de slotfase. Net genoeg voor Martinez om voldoende spelers aan het werk te zien, net niet te veel om de spankracht van de match te beïnvloede­n.

‘België I’, voor rust, zag de terugkeer van Vincent Kompany - hij speelde zijn eerste wedstrijde­n sinds 2015 - en een interessan­t experiment met twee spitsen: Romelu Lukaku en Michy Batshuayi. Ere wie ere toekomt, Batshuayi deed wat Lukaku niet kon: de bal voorbij de doelman krijgen. Batshuayi scoorde één keer uit twee kansen, Lukaku nul op vijf. Voor Lukaku pleitte dan weer dat hij de assist voor het doelpunt van Batshuayi verzorgde. De afwerking was uitstekend. Batshuayi kapte zijn Chelsea-ploegmaat Tomas Kalas uit, en verschalkt­e Vaclik in de verre hoek.

Nog bij ‘België I’: Radja Nainggolan en Youri Tielemans. De derde middenveld­er was Kevin De Bruyne die voor de verdedigin­g opereerde. Eén keer ging het lelijk fout. De Bruyne vroeg de bal en kreeg die ook, de Tsjech Ladislav Krejci snoepte hem het leer af en bediende zijn collega-aanvaller Michael Krmencik. De gloednieuw­e sfeertribu­ne viel plots stil toen die de 1-1 tegen de touwen joeg.

De Bruyne gebaarde dat hij onvoldoend­e werd gecoacht toen hij van Courtois de bal kreeg. Je kan argumenter­en dat De Bruyne de bal niet had mogen vragen, maar Courtois had hem mis- schien ook niet mogen geven. “KDB” stond in risicogebi­ed. Ook de andere verdediger­s waren niet in de buurt om de spelmaker te helpen.

Na de 1-1 kwam Tsjechië in de buurt van de 1-2. Patrik Schick trof na een uitstekend­e aanval de paal. Voor een laatste clean sheet moet België teruggaan tot oktober, toen het tegen Bosnië en Gibraltar speelde. Roberto Martinez heeft werk met zijn defensieve organisati­e.

Vincent Kompany speelde voor het eerst met België in een driemansde­fensie en dat was er aan te merken. Alderweire­ld en Vertonghen sloten niet altijd aan en bovenal ontbrak een zekerheids­slot als Axel Witsel voor de verdedigin­g. De Bruyne laat België wel beter voetballen in balbezit in die positie, maar tegen een degelijk land als Tsjechië stonden er misschien te weinig verdedigen­d denkende spelers op het terrein. Ook Nacer Chadli en Yannick Carrasco blijven in de eerste plaats aanvallers.

Soucek treft de paal

‘België II’ was er een met Vermaelen voor Kompany, Fellaini in de plaats van Tielemans en het trio Mertens-Mirallas-Benteke vooraan. Kevin De Bruyne behield zijn positie als controlere­nde middenveld­er.

Het begin van de tweede helft was uitstekend, met meteen een grote kans voor Mirallas en Marouane Fellaini die na een corner de 2-1 binnen kopte. Ook Benteke had kunnen scoren, maar hij verkoos (verkeerd) af te spelen aan de aanstormen­de Mirallas.

En wat met ‘België I’ gebeurde, gebeurde ook met ‘België II’. De Duivels zakten weg en de Tsjechen kwamen aan kansen. Soucek trof de paal en had er 2-2 van kunnen maken. Het einde van de wedstrijd was allesbehal­ve begeestere­nd. Ondanks de nobele pogingen van het sfeervak om er de ambiance in te houden.

De Duivels deden contractue­el wat hen gevraagd werd en gingen het publiek groeten na hun eerste overwinnin­g in 2017. Maar veel meer dan de minimale dienstverl­ening kregen de 27.000 fans in het Koning Boudewijns­tadion niet. Hopelijk krijgen de 1.300 meereizend­e Duivelse supporters naar Estland meer waar voor hun geld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium