Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat redelijkhe­id moet toch kunnen

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Meer dan een discussie over geld is de discussie over de premies voor de Rode Duivels een debat over macht. Veel spelers schenken een deel van hun geld sowieso aan goede doelen en zullen dat met een deel van die WKpremies ook wel doen. Maar ze willen de touwtjes in handen houden. “Wij zijn de spelers, wij zorgen voor de uitstralin­g en verdienen daarvoor erkend te worden.” Die gedachte.

Er is een groep spelers rond Eden Hazard die wil inleveren. Een andere groep rond Vincent Kompany, die daarom werd gepasseerd in de laatste gesprekken, is terughoude­nder.

Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge maar in dezen met de pet van ondervoorz­itter van de voetbalbon­d op, ging bij een eerste toespraak (te?) wild tekeer. Hij vroeg, of eiste bijna, de WKpremies te herzien. Sommige spelers waren gechoqueer­d door de harde woorden die Verhaeghe gebruikte. “Wie niet plooit, gaat niet mee naar het WK.” Ook daarom rollen ze nu met de spierballe­n. Sommigen verdienen op een maand wat ze nu (van 704.000 euro naar 269.000 euro) moeten inleveren als ze wereldkamp­ioen worden. Dat is 62 procent minder. Heel veel minder dus. Het is evenwel alleen maar een poging om de scheefgegr­oeide toestanden bij het WK 2014 en EK 2016 recht trekken. Dat monstercon­tract werd nog getekend door Steven Martens en Philippe Collin, beiden intussen weg op de bond. Bondsvoorz­itter François De Keersmaeck­er zette de derde handtekeni­ng. Zijn al dan niet herverkiez­ing staat straks op het programma. De huidige premies van de Rode Duivels liggen hoger dan die van wereldkamp­ioen Duitsland. De Duitsers gingen na het WK in 2014 met 300.000 euro per speler naar huis. De Rode Duivels verdienden meer aan hun WKcampagne, die in Brazilië in de kwartfinal­e eindigde. Ontdaan van alle emoties en machtspell­etjes: dit is niet logisch. Denk aan de redelijkhe­id. Ons voetbal, van eerste amateurkla­sse tot vierde provincial­e, kreunt onder het gebrek aan inkomsten en vrijwillig­ers. De honderddui­zenden euro’s die vrijkomen als de premies van de Rode Duivels wat redelijker worden, moeten door de bond worden aangewend om het amateurvoe­tbal te ondersteun­en. Solidarite­it heet dat. De steeds beter gestructur­eerde voetbalbon­d is ook een goed doel. De spelers hebben meer te verliezen dan dat geld. Welke grootverdi­ener wil voor dat ‘zakgeld’ voor geldwolf worden versleten? En als het resultaat op het WK tegenvalt, zal de premiedisc­ussie weer snel de kop opsteken. De Rode Duivelsfan met de pet leest die bedragen ook. Daarom: deze donderwolk boven de nationale ploeg schreeuwt om een oplossing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium