Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitgeflote­n fenomeen

Ronaldo wint vierde ‘beker met de grote oren’, maar zorgt voor ergernis

- LUDO VANDEWALLE

Juventus 1 Real Madrid 4

De stadionspe­aker in Cardiff riep na de glorieuze finale tegen Juventus om dat Cristiano Ronaldo (32) tot ‘Man van de Match’ was verkozen. Er steeg boegeroep op. Uit de vakken met Real Madridsupp­orters. Op zo’n glorieus moment. Hoe kan dat toch?

Het was ons ’s middags in de straten ook al opgevallen. Weinig Madridfans droegen truitjes met de naam R onaldo. Benzema, Bale , Ramos, Is co, Modric ... Bij tiéntallen. Maar we zagen slechts enkele truitjes met zijn naam. Dat lijkt meer iets voor buiten Madrid.

De tweevoudig­e doelpunten­maker werd na de w edstrijd met de fluitjes geconfront­eerd.“Moet ik daar nu echt over praten?”, kaatste Ronaldo de vraag terug. “Ik praat er sowieso niet gr aag over. Ik z eg altijd: kijk naar mijn cijf ers. Daar is toch niet zoveel aan toe te voegen? Ík heb hier de jongste jar en alle s g ewonnen. Ík heb s tatistieke­n bij elkaar g evoetbald die je niet v eel ziet . Ík s coorde in elk e Champions Leaguefina­le. Ík weet waar ík voor sta.”

Die ‘ikfactor’ is natuurlijk een v an de z aken die het publiek tegen de bor st stuit. Neem daart egenover de uitleg van Zinedine Zidane , dat ander e Madridicoo­n dat in anderhalf jaar trainersch­ap twee keer de Champions League won, de wereldbeke­r voor clubs pakte en de Koninklijk­e na vijf jaar eindelijk weer eens landskampi­oen maakte. “Mijn aandeel in het suc ces is dat ik deel uitmaak v an de ze groep”, aldus Zidane. “Niet meer, niet minder. Ik ben vooral deze club, deze grote club, dankbaar dat ik me heb kunnen ontwikkele­n als trainer. Dat ze me de kans heeft gegeven met zulk e goede spelers te werken. Een jaar g eleden was ik een s chandalige trainer, nu ben ik nog s teeds dezelfde.” Eerst was Ronaldo naar de per sconferent­ie gekomen, daarna Zidane. Het verschil kon niet groter zijn.

Juan Lozano

Juan L ozano, e xReal Madrid, z ei v orige w eek in onz e krant ook al dat hij Cris tiano Ronaldo overroepen vindt . Hoe k an z o’n f enomeen o verroepen zijn? “Als hij niet scoort, speelt hij slecht” , aldus L ozano. “Ik z ag van hem technische f outen die Benz ema niet z ou mogen maken. En hij speelt v oor zichzelf. Ziet altijd eer st welk voordeel hij zelf uit een situatie kan halen.” Lozano vertolkt de mening van die Madrileens­e supporters die zaterdag ook liever Luka Modric, Isco of Marcelo als ‘Man v an de Mat ch’ hadden gezien.

Na acht jaar r aken de f ans blijkbaar stilaan op R onaldo uitgekeken. Hoe hij na al zijn actie s verwachtin­gsvol naar het grote beeldscher­m kijkt nieuwsgier­ig monsterend of hij niet alw eer die clo seup krijgt is na al die tijd v oorspelbaa­r en irritant geworden. Te veel macho, te veel narcist. Daardoor ontbeert hij de aaibaarhei­d van pakweg Lionel Me ssi. Hij s toot af , geniette veel v an zijn eig en grootsheid. Dat is de reden voor de kritiek. Samen met die technische fouten en de gr ote focus van de buitenwere­ld op zijn persoon.

Bezinnen

De Madrileens­e fans zijn verwend en moeten zich bezinnen. Ronaldo heeft intussen toch geleerd zijn doelpunten samen met zijn ploegmaat s te vieren? En erger: er wordt niet meer stilgestaa­n bij de inder daad, Cristiano enorme cijf ers die hij k an v oorleggen. D e enig e speler die scoorde in drie Champions L eaguefinal­es, alw eer t opschutter in de ze editie (tw aalf doelpunten, waarvan tien in k wartfinale, halv e finale en finale ), 1 05 doelpunt en in de Champions L eague, vier k eer winnaar (één k eer met Manchester United, drie keer met Real)... In tegenstell­ing tot vroeger is Ronaldo niet meer uit op individuel­e acties en hoogstandj­es. Met zijn 32 jaar hee ft hij zijn speels tijl moeten aanpassen. D at is niet lui, dat is slim. Want de P ortugees ís niet lui. Int egendeel. Hij leeft ascetisch voor zijn sport. Vanaf de eer ste dag v an de voorbereid­ing zweert Ronaldo de alc ohol af , trekt hij zich dag elijks t erug in het krachthonk. Collega’s prijzen hem om zijn ong ekende pr ofessional­iteit en de s ensatieper­s klaagt dat z e hem nog nooit in het Madrileens e nachtleven in een ongewone pose konden betrappen. Na elke wedstrijd neemt hij vr olijk een ijsbad. D an is het s oms drie uur ’ s nachts en willen alle speler s zo snel mog elijk naar huis . “En dat terwijl Irina Shayk (Russisch model, zijn exvriendin, red.) thuis ligt te wachten”, zei gewezen Real Madridtrai­ner Carlo Ancelotti daar vol bewonderin­g over.

Elk doelpunt dat hij maak t, of het nu t egen Eibar of Juventus is, is voor hem de be vestiging dat al die ur en training en al die opoffering­en het waard zijn geweest. Bovendien is het een aanmoedigi­ng om v ooral niet t e verslappen. R onaldo w eet heel g oed dat hij met een talent is geboren en wil alles uit dat talent halen. Ook hij moet keihard w erken v oor zijn suc ces. Hoe veel k eer moet en w e van andere talenten niet zeggen dat “hij er niet alles heeft uitgehaald”? Ronaldo doet dat wel. En geniet daar telkens opnieuw van. Als een div a en nar cistisch. Maar de cijf ers zijn er wel.

Lionel Messi

Ronaldo is lang e tijd de enig e g eweest die niet ac cepteerde dat Lionel Me ssi bet er is dan hij. Hij le vert elk e wedstrijd opnieuw dat g evecht. Me ssi w erd andermaal topschutte­r in Sp anje met 3 7 goals (Ronaldo maakte er 25), maar vandaag als de prijzen zijn uitgereikt praat iedereen over Ronaldo. Hij is op w eg naar zijn vijf de trofee als Wereldspel­er van het Jaar, evenveel als Messi. Het zijn twee topspelers die we samen in de geschieden­is van het voetbal nooit hebben gekend en het zal nog lang duren alvorens we ze weer zullen kennen. Alle toppers die nog komen, zullen op de s chalen van Ronaldo en Me ssi worden afgerekend.

Dat Messi zijn b aard afscheert, zich minder om zijn tatoeages bekommert en nog eens toont dat hij buitenaard­s is. Want het is oplett en geblazen: planeet R onaldo komt eraan.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) ‘‘Moet ik echt over dat gefluit praten? Ik zeg altijd: kijk naar mijn cijfers. Daar is toch niet zoveel aan toe te voegen?’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Na acht jaar raken de fans van Real Madrid blijkbaar uitgekeken op Ronaldo. Slechts weinigen dragen een truitje met zijn naam op.
FOTO PHOTO NEWS Na acht jaar raken de fans van Real Madrid blijkbaar uitgekeken op Ronaldo. Slechts weinigen dragen een truitje met zijn naam op.
 ?? FOTO BELGA ?? Ronaldo is de enige speler die scoorde in drie Champions Leaguefina­les. Maar de Portugees geniet te veel van zijn eigen grootsheid. Dat is de reden voor de kritiek.
FOTO BELGA Ronaldo is de enige speler die scoorde in drie Champions Leaguefina­les. Maar de Portugees geniet te veel van zijn eigen grootsheid. Dat is de reden voor de kritiek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium