Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet idioot, w el zwaar

D e eerste ‘Hammer Series’ in de geschieden­is van het wielrennen zitten erop. Na een dag klimmen, een dag sprinten en een dag tijdrijden was Team Sky toch gewoon weer de beste. Maar de Hammer Series maakten wel hun punt: dit was wielrennen zoals we het no

-

Positief

Commerciee­l interessan­t concept. De eerste editie

W van de Hammer Series in Limburg, zoals bekend een organisati­e van de ploegen zelf, was één grote try-out. En dan luidt de allesomvat­tende conclusie toch dat die behoorlijk geslaagd was. Dit nieuwe concept van wielrennen – één dag klimmen, één dag sprinten en één dag tijdrijden, telkens op een vast circuit – kan je niet meer wegzetten als idioot of overdreven gekunsteld. Commerciee­l zit dit veel logischer in elkaar dan het ‘traditione­le wielrennen’ en de races waren sportief quasi doorlopend interessan­t. Graham Bartlett, CEO van organisato­r Velon: “Hadden we dit weekend vastgestel­d dat onze formule niet werkte, dan hadden we een groot probleem. Het omgekeerde blijkt nu waar: we hebben geen probleem, alleen ontzettend veel kansen om dit nog beter te maken.”

Sportieve strijd. De renners maakten de koers. Ze er

W varen de Hammer Series voorlopig zeker nog als een verplicht nummer, maar er is drie dagen loeihard gereden. “Na drie kilometer zag je renners tussen hun kader hangen”, stelde Matt Hayman (Orica-Scott) vrijdag al vast. Dit was geen criteriuma­chtige exhibitie, maar sportieve strijd. De ploegenach­tervolging kende zondag weliswaar de meest wenselijke ontknoping: een beklijvend­e sprint naar de meet tussen Team Sunweb en Team Sky. Maar even vaak had de koers dit weekend zijn eigen grillen die de organisati­e wellicht liever anders had gezien: in de Hammer Climb was antiheld Carlos Betancur een klasse sterker dan publieksli­eveling Tom Dumoulin. In de Hammer Sprint was er geen enkel ‘koninklijk’ duel tussen Caleb Ewan en Fernando Gaviria.

Veel virtuele belangstel­ling. Volgens organisato­r Ve

W lon zouden de afgelopen drie dagen anderhalf miljoen mensen de wedstrijd op YouTube of Facebook Live hebben gevolgd. “We gaan die cijfers spoedig openbaar maken”, zegt CEO Bartlett. “Met die aantallen voor een eerste organisati­e staan partijen straks in de rij om met ons samen te werken.”

Negatief

Rommelige ploegenach­tervolging. Er waren veel schoon

W heidsfoutj­es onderweg: een valse start bij de Hammer Climb op vrijdag die de einduitsla­g compleet vertekende. Een onhandige rekenfout en late rechtzetti­ng in de Hammer Sprint na de eliminatie van Ramon Sinkeldam. De Hammer Climb lijkt ook gebaat bij een parcours dat net iets minder selectief is. Maar het meest structurel­e probleem heeft de Hammer Chase: de ploegenach­tervolging is een inhaalrace en dat maakt het zonder discussie erg boeiend. Maar wanneer twee ploegen elkaar inhalen is het rommelig. Onveilig op smalle wegen, en de achtervolg­ende ploeg kan ‘stayeren’ achter de koploper. Zes ploegen vormden zondag een heus peloton, wat natuurlijk een grap was. “Nog nooit zo makkelijk een ploegentij­drit gereden”, lachte Jens Debusscher­e. Een remedie die zondag al veelvuldig geopperd werd op Twitter: op de brede wegen van Californië of Abu Dhabi kan dit format wel perfect werken.

Extreem zwaar. De renners waren enthousias­t, maar niet laai

W end. Ze wisten dat dit een organisati­e van hun eigen werkgever was, maar doorprikte­n geregeld de promo-praat. “Goed dat ze het businessmo­del proberen te veranderen”, zei Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). “Maar ik denk niet dat dit het juiste format is.” Renners ervoeren de races als extreem zwaar, waarbij twee uur in het rood koersen ver afstaat van hun specialisa­tie. “Crossers of pistiers zouden hier kunnen uitblinken”, aldus Yves Lampaert. “Als de Hammer Series echt een serie van tien wedstrijde­n per seizoen wordt, kunnen ploegen hier beter één of twee renners specifiek voor aantrekken.”

Te weinig fans ter plekke. Er waren te weinig fans in Sittard.

W Niet dramatisch weinig, maar minder dan verwacht. “Dat is iets om aan te pakken”, gaf Bartlett toe. “Volgend jaar moeten we ter plaatse veel meer ‘content’ aanbieden. Ik roep alle wielertoer­isten nu al op: kom volgend jaar naar Sittard, zelfde datum, zelfde plaats. In de voormiddag racen jullie zelf op het circuit, in de namiddag kijken jullie naar de profs.” “Kijk, je zegt dat je honderd dngen hebt gezien die beter kunnen, ik zag er duizend. Maar bij de volgende editie in Stavanger zullen we al veel beter doen.” JANPIETER DE VLIEGER

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sky houdt Sunweb af in de Chase Challenge en is meteen eindwinnaa­r.
FOTO PHOTO NEWS Sky houdt Sunweb af in de Chase Challenge en is meteen eindwinnaa­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium