Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Buyst wint, Van Aert ontgoochel­d in ploeg

-

“Waar zitten jullie?”, moet Wout Van Aert zaterdagna­middag gedacht hebben. Liefst zeventien renners telde de omvangrijk­e kopgroep die om de zege in de Heistse Pijl streed, maar daarbij geen ploeggenoo­t van de topfavorie­t. Die verweerde zich tegen de concurrere­nde blokken, maar schoot finaal tekort en werd elfde. Jasper De Buyst toonde zich de snelste.

“Als er met dit mager deelnemers

b veld zeventien man wegrijdt, dan moeten daar altijd enkele pionnen van onze ploeg bij zijn”, zei Van Aert. “Dan was de koers veel makkelijke­r geweest voor mij. Nu was het constant opletten dat niemand wegreed. Dat kostte krachten. En door die inspanning­en zat er geen finale versnellin­g meer in de benen. Ik kon niet spelen, maar moest gokken. Jammer, maar dat probleem had er eigenlijk niet mogen zijn”, verwees hij naar zijn numeriek onderwicht. Toch wilde Van Aert niet te veel afbreuk doen aan zijn

ploegmaats. “In de Ronde van België reden ze wel goed. Ik heb nu nog niet met de jongens gesproken, dus ik ken hun verhaal niet. Het kan altijd door omstandigh­eden komen dat ze niet mee konden.”

Schijnbaar lichtjes gedegoutee­rd stapte Van Aert na finish niet in de douche, maar terug op de fiets. “Als ik verlies, kan ik enorm ontgoochel­d zijn. Daarom fiets ik nu naar huis om dit wat te laten bezinken.”

Eerste profzege

Met sprekend gemak boekte Jasper De Buyst zijn eerste profzege in de Heistse Pijl. Kenny De Haes en Joeri Stallaert kwamen in de eindspurt niet dichter dan het achterwiel van de Lotto-renner. “Eindelijk”, slaakte de winnaar een zucht van opluchting. “Al een heel jaar zit ik die eerste zege na te jagen. Een paar keer kwam ik er dichtbij, maar nu viel alles eens in de juiste plooi. De bevestigin­g van mijn goede vorm. Met dank ook aan Mertz en Maes, mijn twee ploeggenot­en in de kopgroep. Schitteren­d hoe Nikolas op het einde die spurt nog aantrok voor mij.”

De Buyst is eigenlijk nog maar een jaar prof na een eerste carrière als pistier. Maar na de Olympische Spelen van Rio zette hij alles op de weg. “En ik mis de piste totaal niet. Ik had het daar wat gezien en ik wist dat ik op de weg ook iets kon betekenen. Kijk maar naar deze zege. Ik heb nog geen moment spijt gehad van die keuze.”

Met de Heistse Pijl staat nummer één op de erelijst van De Buyst. What’s next? “Ik hoop deze vorm nog even aan te houden tot en met het BK. Dat is een doel. Maar we hebben nog snelle benen in de ploeg. Ik hoop me nog te bewijzen de komende wedstrijde­n. In Halle - Ingooigem bijvoorbee­ld.”

Dat is de volgende manche in de Napoleon Games Cycling Cup. In dat klassement komt De Buyst na zijn zege en punten bij de tussenspur­ts op gelijke hoogte met Guillaume Van Keirsbulck, die niet van start ging in de Heistse Pijl.

(jefi) HEISTSE PIJL (1.1) 1. Jasper DE BUYST (Lede/Lotto Soudal) 191.2 km in 4u08'59" (gem.: 46.075 km/u); 2. Kenny Dehaes; 3. Joeri Stallaert; 4. Cor

ne van Kessel (Ned); 5. Lawrence Naesen; 6. Liam Bertazzo (Ita); 7. Wietse Bosmans; 8. Lars van der Haar (Ned); 9. August Jensen (Noo); 10. Laurens Sweeck; 11. Wout Van Aert; 12. Mark McNally (GBr); 13. Nikolas Maes; 14. Quinten Hermans 8"; 15. Jimmy Janssens 14"; 16. Jacopo Mosca (Ita) 47"; 17. Remy Mertz; 18. Dries Van Gestel 3'43"; 19. Michael Boros (Tsj) 3'46"; 20. Tim Merlier 3'48"; 21. Braam Merlier; 22. Enzo Wouters; 23. Jelle Mannaerts; 24. Ludwig De Winter; 25. Matteo Draperi (Ita); 26.

Max Emil Broholm Korner (Noo); 27. Eli Iserbyt; 28. Jimmy Duquennoy; 29. Julien Stassen; 30. Maximilien Picoux; 31. Stef Krul

(Ned); 32. David Boucher; 33. Timothy Stevens; 34. Gianni Marchand; 35. Alberto Cecchin (Ita); 36. Alex Turrin (Ita); 37. Dennis Coenen 3'54"; 38. Thomas Deruette; 39. Michael Goolaerts; 40. Diether Sweeck; 41. Gustav Höög (Zwe); 42. Rob Ruijgh (Ned); 43. Kevin Verwaest; 44. Kenny De Ketele; 45. Kevyn Ista; 46. Jim Aernouts; 47. Robin Stenuit; 48. Kobe Goossens 4'06"; 49. Thijs Aerts 4'22"; 50. Kris Boeckmans 4'25"

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? De Buyst laat iedereen achter zich bij zijn eerste profzege.
FOTO GOYVAERTS De Buyst laat iedereen achter zich bij zijn eerste profzege.
 ?? Wout van Aert baalt na afloop.
FOTO
GOYVAERTS ??
Wout van Aert baalt na afloop. FOTO GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium