Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kiki la douce

Fanatieke fans en Kristina Mladenovic blijken te veel voor titelverde­digster Muguruza

-

Met Venus Williams verliet zondag de laatste Grand Slamlaurea­te het tornooi van Roland Garros. Het opent perspectie­ven voor het achttal dat de kwartfinal­es bevolkt. En waarom niet voor Kristina Mladenovic (24), de nieuwe chouchou van het rumoerige Franse publiek? Kiki la

douce. Zoetzuur is misschien

juister.

Het is alweer van Mary Pierce in

b 2000 geleden dat bij de vrouwen nog een Frans vlagje op de erelijst kwam van de Internatio­naux de France. Wat dat doet met een mens, mocht uittredend kampioene Garbiñe Muguruza ondervinde­n. De Spaanse kreeg het zondag in haar achtste finale tegen Kristina Kiki Mladenovic zodanig te verduren van het fanatieke publiek, dat ze achteraf haar persconfer­entie moest onderbreke­n om in de coulissen een paar traantjes te plengen. De Française kon het bovendien niet laten om fouten van haar concurrent­e te verwelkome­n met een luide forza. Naar het einde van de partij toe jutte ze de tribunes zelfs op om nog méér kabaal te maken.

“Ik vind niet dat ik overdreef”, vond de Nordiste, ondertusse­n met Dubai als thuishaven. “Dit had niets te maken met onsportivi­teit maar alles met een fantastisc­he ambiance. Ik krijg nu nog kippenvel als ik eraan denk. Het was zelfs voor mij een opgave om met die sfeer rond het terrein om te gaan. Ook al stonden die duizenden fans achter mij. Het zadelt je op met de verwachtin­gen van al die mensen. Een goeie maand geleden verloor ik in Stuttgart de finale tegen de Duitse Siegemund. Ik vond het publiek extreem hard voor mij, maar ik heb toen geen commentaar gegeven. Waarom? Dit is sport, dit is show. Het hoort er bij.”

Partners in crime

Sowieso is Kristina Mladenovic - haar Servische vader Dragan is een ex-handbalpro­f, haar moeder Dzenita een voormalige volleybalt­opper - er eentje met een handleidin­g. Een vriend heeft ze naar verluidt niet, een coach evenmin. “Ik coach mezelf. Ik bereid mijn wedstrijde­n voor, volg de carrière van mijn tegenstand­ers, bekijk hun wedstrijde­n en houd nota’s bij.” Of misschien is het niet simpel in de schaduw van de blonde Kristina, op Roland Garros voordien nooit verder dan de derde ronde? In februari haalde ze na de nederlaag tegen Zwitserlan­d in de Fed Cup snoeihard uit naar haar landgenote Caroline Garcia, die afzegde voor het gebeuren. Nota bene haar dubbelpart­ner met wie ze twaalf maanden geleden won op Roland Garros. “Het avontuur wordt mooier met mensen die bereid zijn om te sterven op het terrein en niet egoïstisch zijn. Mensen die hun truitje respectere­n en waarden hebben.” Het zal niet verbazen dat Garcia liet weten dat ze nooit meer met Mladenovic wil dubbelen.

De twee spreken niet meer met mekaar, ook al waren ze tot voor kort

partners in crime, na Rio allebei geschorst door de Franse federatie. Ze golden op de Spelen als kandidaten voor de titel, maar het liep al mis in de eerste ronde. “Rot van de stress door de fout van de federatie”, volgens Mladenovic. Die had hen niet ingelicht dat ze in dezelfde kleur moesten spelen, waardoor Garcia in extremis een uitrusting van Mladenovic moest lenen. Binnensteb­uiten gekeerd om- dat ze verschille­nde kledingspo­nsors hebben. “Dank aan onze incompeten­te federatie om een zo belangrijk moment te vergallen”, gooide een ziedende Mladenovic op Twitter.

Dat zou nog toestanden kunnen geven op Roland Garros. Caroline Garcia won gisteren immers een Frans duel van Alizé Cornet en zou in de halve finale ... Mladenovic kunnen treffen. In haar kwartfinal­e neemt deze laatste het vandaag op tegen Timea Baczinsky, die zondag Venus Williams stopte. Misschien dat de Zwitserse toch best met oordopjes op de baan komt tegen de chouchou en haar fanatieke fans.

PAUL DE KEYSER

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mladenovic schreeuwt haar vreugde uit: de kwartfinal­e is binnen.
FOTO PHOTO NEWS Mladenovic schreeuwt haar vreugde uit: de kwartfinal­e is binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium