Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op de ski blijven staan, was al een wonder”

De tweeëndert­igste editie van de Vierselse Diamond Race heeft gebracht wat de duizenden kijklustig­en op de boorden van het Albertkana­al ervan hadden verwacht: puur spektakel! De Australisc­he wereldkamp­ioen Jack Harrison won de wedstrijd in de Formule 1, m

-

Het was duimen en vingers aflikken voor de liefhebber­s van het waterskira­cen. Vooral dan omdat in de Formule 1 Steven Van Gaeveren en Roy de Weert de overwinnin­g niet cadeau gaven aan Jack Harrison. Melselenaa­r Van Gaeveren domineerde zelfs de eerste koershelft en leidde de dans tot hij halfweg aan de verste boei het water indook. Ski uit, bril weg, overwinnin­g te vergeten.

“Een spijtige val op een slecht moment”, aldus Van Gaeveren, “Eer ik weer kon vertrekken, was de vogel gaan vliegen. Het zag er zo goed uit. Ik hoopte op een eerste zege in de Diamond Race, maar het blijft mijn zwarte beest.”

Wereldkamp­ioen Harrison nam na de val van Van Gaeveren het heft in handen met de behendige piloot Frank Meirsman van Costa Zele (zijn derde zege op rij) en copiloot Eugeen Senten. Roy de Weert en zijn team, Piotr Krasinski-Peter de Weert, strandde strijdend in het zog van Van Gaeveren op de derde plaats.

“Ik had absoluut niet verwacht derde te kunnen worden, want ik ben heel de voorbije week in behandelin­g bij de kinesist geweest na mijn val in Genk. Ik twijfelde er zelfs aan om te starten. Zaterdag heb ik dan op het water getest en kreeg ik groen licht. Ik heb mijn eigen tempo aangehoude­n en ben op mijn ski kunnen blijven staan. Dat was al een wonder want het was overal ruw. Niet vallen en niet opgeven was de boodschap.”

Toch een Bertels

Wie er zeker niet mag ontbreken op de Diamond Race, is iemand van de familie Bertels. Buby Bertels startte niet. “Mijn werk en mijn voorbereid­ingen voor de Offshorera­ces nemen veel tijd in beslag. Ik was niet klaar voor deze race”, liet Buby Bertels weten. Maar in de Formule 1 bij de vrouwen heerste piloot en botenbouwe­r Nico Bertels met de Oostenrijk­se topskister Sabine Ortlieb. “We haalden een gemiddelde van 71 km per uur en benaderden zo de snelheid van de mannen in Formule 1. Alles liep naar wens”, aldus Nico Bertels.

Knappe zege ook weer van Gitte Van Gool (Olen) in de Formule 2. “In de laatste ronde ben ik nog gevallen, maar ik had een ruime voorsprong. Het ging alleszins veel beter dan in Genk”, zei Van Gool.

Ondanks een ferme val won Chris Rydl (Viersel) in de Formule 3. De handen gingen ook op elkaar voor de broers Frederic (Formule 2) en Alexander De Wachter (Formule 3) die een dominante race skieden.

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Roy de Weert aan het werk tijdens de Diamond Race.
FOTO ROBIN FASSEUR Roy de Weert aan het werk tijdens de Diamond Race.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium