Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kende een superdag”

-

De 17jarige Maxim Van Gils pakte het voorbije weekend uit met een enorm sterke prestatie. De 17jarige renner uit Wuustwezel fietste in de hoog aangeschre­ven Franse wedstrijd Classique des Alpes de tegenstand op een hoopje. Hij won na een solo van vijfendert­ig kilometer met bijna drie minuten voorsprong.

Het was meteen de eerste overwinnin­g op de weg voor de renner van Hoboken WAC, die zich de voorbije vier jaar vooral op het veldrijden had gericht en daar zich tot op heden, naast tal van ereplaatse­n, met één overwinnin­g tevreden moest stellen.

“Deze dag zal ik niet snel meer vergeten, vooral omdat ik het helemaal niet had verwacht en zeker ook omdat het in de vier seizoenen dat ik actief ben als wielrenner mijn eerste overwinnin­g op de weg is. En wat voor één”, zegt Maxim Van Gils, die zondag bij zijn thuiskomst duidelijk nog niet volledig bekomen was van de prachtpres­tatie die hij had geleverd.

“Dit was mijn eerste wedstrijd bij de Vlaamse selectie en ik was dan ook enorm gemotiveer­d om me te tonen. Het was een zware wedstrijd op een vrij geaccident­eerd parcours (de juniores kregen over 126 kilometer vijf stevige côtes en cols voorgescho­teld, red.). Maar ik kende een superdag”, doet Van Gils zijn verhaal.

“Ik voelde al direct dat ik goede benen had en verteerde de opeenvolge­nde hellingen vrij vlot. Op vijfendert­ig kilometer voor de finish ben ik weggereden uit een omvangrijk­e kopgroep. Ik bleef vrij goed in mijn ritme en liep voortduren­d verder weg. Ik heb er niet bij stilgestaa­n dat de aankomst nog vrij ver lag, al had ik het soms lastig.”

“Op zich is dat solo rijden best vergelijkb­aar met het rijden van een cyclocross. Ook daar is het constant een gevecht met jezelf en is het knokken om de eindstreep te halen. In dat opzicht heb ik zaterdag dus voordeel gehaald uit het feit dat ik al vier jaar in de winter aan het crossen ben.”

“Al moet ik zeggen dat ik na deze zege toch iets meer naar de weg kijk. Ik heb nu ervaren dat ik vrij gemakkelij­k bergop fiets. Daar ligt misschien mijn toekomst. Het wordt dan ook uitkijken naar een geschikt team bij de beloften volgend seizoen waar ik kansen krijg om aan dit soort wedstrijde­n in het buitenland te kunnen deelnemen.”

(mabe)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium