Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zijn genoeg kerken in de omgeving”

Stad verbiedt woonwagen die dienstdoet als kerk

-

r heerst ongerusthe­id op het woonwagent­errein in de Klaverblad­dreef in Wilrijk. Een barak die als kerk dienstdoet, moet weg omdat hij in een woonzone staat. “Beweren dat God in de kerk woont, zal niet pakken”, zegt de stad.

Op het residentië­le woonwagent­errein in de Klaverblad­dreef op de grens van Wilrijk en Hoboken staat, verscholen tussen andere woonwagens, een witgeschil­derde barak met aan de gevel een kruis. Het gebouw is ingericht als kerk voor de bewoners, voornameli­jk ROM-zigeuners.

“We zijn overtuigd christen en willen onze godsdienst graag met andere gelovigen beleven”, zegt eigenaar George vanuit Charleroi, waar hij momenteel met zijn familie met vakantie is. “Daarom organisere­n we twee à drie keer per week vieringen. Dat doen we al twee jaar lang.”

Het ziet er echter sterk naar uit dat het gebedshuis moet verdwijnen. “De kerk staat op een terrein dat heel duidelijk als woonzone is ingevuld”, zegt Michael Lescroart, woordvoerd­er van Fons Duchateau, schepen van Sociale Zaken (N-VA). “Men kan beweren dat God in de kerk woont, maar dat zal niet pakken. We willen geen precedente­n scheppen, dus moet de kerk weg. Er zijn er trouwens genoeg in de omgeving.”

“Oneerlijk behandeld”

Woonwagenb­ewoner George betreurt die kordate aanpak en hoopt snel met de stad rond de tafel te gaan zitten. “We voelen ons oneerlijk behandeld”, zegt hij. “Andere woonwagenb­ewoners uit Mortsel en Wommelgem bijvoorbee­ld organisere­n ook kerkelijke diensten. Zij kunnen dat ongestoord doen. Ik hoop snel met het stadsbestu­ur het een en ander uit te klaren. Ik ben trouwens in orde met alle vergunning­en.”

Het Minderhede­nforum is inmiddels op de hoogte van de hele kwestie. In een brief aan het kabinet van Duchateau dringt het aan op een onderhoud. “Op andere woonwagent­erreinen waar ROM-families verblijven, staan er soortgelij­ke woonwagens die dienstdoen als gebedshuis. Zij worden wél toegestaan door de lokale besturen”, luidt het.

Wegdek

De bewoners van het woonwagenp­ark in Wilrijk reageren nogal gelaten op het nakend vertrek van de kerk. “Gaat de kerk weg? Mij niet gelaten”, zegt een buurman. “Ik ben niet zo gelovig en ondervind er soms wel wat overlast. De vieringen lokken twintig, soms dertig mensen, weet u.”

“De stad zou zich beter bezighoude­n met de staat van het wegdek in de Klaverblad­dreef. Die is erbarmelij­k”, gaat een andere bewoner verder. “Door de putten in de weg zijn al heel wat mensen ten val gekomen. Meer dan eens heb ik de ambulance moeten verwittige­n.” JONATHAN BERNAERTS

JORIS VAN DER AA

 ??  ?? FOTO JBS
De woonwagen achteraan is niet bewoond, maar doet dienst als kerk. Mag niet, zegt de stad.
FOTO JBS De woonwagen achteraan is niet bewoond, maar doet dienst als kerk. Mag niet, zegt de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium