Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Darya Safai uit volleybalw­edstrijd gezet Antwerpse activiste zorgt voor rel in Italië

- (sare)

De 42-jarige Safai, tandarts van Iraanse origine, ijvert al jaren voor vrouwenrec­hten in haar land van herkomst. Om haar zaak in de belangstel­ling te krijgen duikt ze op bij tal van sportmanif­estaties zoals ook afgelopen weekend in Italië. Daar woonde ze een volleybalm­atch tussen het gastland en Iran bij. Zoals steeds met haar spandoek, waarop ‘laat Iraanse vrouwen toe in stadions’ staat. “Ik had me een ticket gekocht voor een plaats in het zicht van de camera’s”, vertelt Safai.

Die camera’s konden dan ook haarfijn registrere­n hoe ze door de Italiaanse politie uit het stadion geleid werd. “Agressief behandeld werd”, aldus Safai zelf. “Mijn spandoek werd zelfs verscheurd.”

De wedstrijd verder bijwonen was onmogelijk. “Dat terwijl ik gewoon wil dat Iraanse vrouwen sportwedst­rijden kunnen bijwo- nen”, zegt ze. “Blijkbaar luistert de politie van een Europees land nu dus naar de wetten van een Islamitisc­he republiek als Iran. Ook de volleybalb­ond overtreedt zijn eigen statuten door de wedstrijd te laten doorgaan na mijn verwijderi­ng.”

Voorpagina

Safai slaagde er wel in de verwijderi­ng uit de sporthal in Pesaro om te buigen naar iets positiefs. Ze kon op de staatstele­visie Rai uitgebreid haar verhaal doen en genereerde zo meer aandacht voor het lot van de Iraanse vrou- wen die sportwedst­rijden willen bijwonen.

Meer nog, een van de bekendste Italiaanse journalist­en, Michele Serra van La Repubblica, nam het in zijn opiniestuk op de voorpagina van de krant openlijk op voor Safai. “Hoe kan het dat in een land waar voetbalsta­dions en sportzalen vol Keltische kruizen en gewelddadi­ge slogans hangen een dergelijk spandoek door de politie verscheurd wordt? Iemand van de overheid of van de volleybalb­ond moet zich bij Safai excuseren”, schrijft Serra.

“Excuses heb ik nog niet gekregen”, aldus Safai zelf.

 ??  ?? FOTO'S RR
Darya Safai wordt uit de sporthal gezet.
FOTO'S RR Darya Safai wordt uit de sporthal gezet.
 ??  ?? De Antwerpse activiste Darya Safai heeft een rel veroorzaak­t in Italië. Haar optreden tijdens een vollebalwe­dstrijd schopte het tot de voorpagina van de toonaangev­ende krant
La Repubblica.
De Antwerpse activiste Darya Safai heeft een rel veroorzaak­t in Italië. Haar optreden tijdens een vollebalwe­dstrijd schopte het tot de voorpagina van de toonaangev­ende krant La Repubblica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium