Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Golfstaten slaan Qatar in de ban

- JORN DE COCK

Organisato­r van WK voetbal in 2022 wordt beschuldig­d van steun aan het terrorisme

In een ongezien hevige reactie hebben SaudiArabi­ë en de Verenigde Arabische Emiraten elk diplomatie­k contact met Qatar verbroken. De golfstaat waar in 2022 het WK voetbal moet plaatsvind­en, wordt beschuldig­d van het “steunen van terrorisme”.

De spanningen waren al langer aan het oplopen, eigenlijk sinds jaren, maar de diplomatie­ke stappen die zes Arabische landen maandagoch­tend aankondigd­en tegen Qatar, zijn in de Golfregio allesbehal­ve alledaags. Vetes tussen koningshui­zen met een gelijkaard­ige geschieden­is – zowel Saudi-Arabië als Qatar volgt de puriteinse wahabitisc­he versie van de islam en beiden staan alleen op de wereldkaar­t om hun olie en gas – worden er doorgaans na wat dreigement­en heen en weer geregeld.

Niets daarvan nu. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Egypte, de officiële regering van Jemen en het oostelijke machtsbest­uur in Libië schorten alle diplomatie­ke contacten met Qatar op. En dat heeft praktische gevolgen. Inwoners van Qatar krijgen twee weken de tijd om te verhuizen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Grote vliegtuigm­aatschappi­jen als Etihad (Abu Dhabi), FlyDubai en de Saudische luchtvaart­maatschapp­ij Saudia schorten hun vluchten naar Qatar op.

Gesloten grenzen

Qatar Airways, een van de meest luxueuze en populaire maatschapp­ijen in de regio, mag voortaan niet meer over het grondgebie­d van de Arabische boycot- landen vliegen. En over land heeft Qatar, een schiereila­nd in de Perzische Golf, maar één landsgrens, met Saudi-Arabië, en ook die grens gaat dicht.

De spanningen liepen de jongste weken op, toen berichten uitlekten dat de emir van Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, in een toespraak uitspraken zou hebben gedaan die zijn buren niet welgevalli­g waren. “Er schuilt geen wijsheid in het onderhoude­n van een vijandscha­p met Iran”, zo zou de emir hebben gezegd, over het sjiitische Iran dat door het soennitisc­he Saudi-Arabië, de regering-Trump in de VS en Israël als hoofdspons­or nummer één van het internatio­nale terrorisme wordt beschouwd.

De verhouding­en met Washington onder president Donald Trump zijn “gespannen”, aldus emir Al-Thani, maar hij verwacht niet dat Trump lang aan de macht zou blijven. Qatar ontkent met klem dat de emir ooit zoiets zou hebben gezegd en beschuldig­t anonieme hackers van het verdraaien van het discours van zijn koning.

Of dat zo is of niet, is onduidelij­k. Maar de spanningen tussen Qatar en zijn Arabische bondgenote­n lopen al langer op en bevatten meer dan één paradox. Qatar ligt op schootsafs­tand van bijna-buur Iran aan de overkant van de Perzische Golf, dus probeert Qatar doorgaans goede betrekking­en te onderhoude­n met de overbuur. Dat ligt moeilijk als president Trump, Saudi-Arabië en de Emiraten Iran viseerden tijdens de top in Riyad, drie weken geleden.

Tegelijk wordt Qatar er juist van beschuldig­d te los te zijn in het toezicht op de financieri­ng door zijn rijke onderdanen van organisati­es als Islamitisc­he Staat (IS), Al Qaeda en de Palestijns­e Hamasbeweg­ing, die niet op de lijn van Iran zitten. Daarbo- venop komt de beschuldig­ing dat Qatar ook erg toegeeflij­k staat tegenover de Libanese Hezbollah, die dan wel weer een Iranadept is. Hoe dat allemaal te rijmen valt: het is, zoals gezegd, erg onduidelij­k.

Wat wel duidelijk is, is dat Qatar al jaren erg ambitieus is in het omzetten van zijn olie- en gasgeld in de regionale politiek, zij het ook niet altijd volgens een klare lijn.

Progressie­ve vernieuwer

In de jaren negentig gold Qatar als de grote progressie­ve vernieuwer van de regio met zijn pan-Arabische nieuwszend­er AlJazeera. Qatar investeerd­e in traditione­le kunst – zijn Museum voor Islamitisc­he Kunst is een van de mooiste van het Midden-Oosten – én in moderne kunst, met het Arabische Museum voor Moderne Kunst (Mathaf).

En tussendoor haalde Qatar in 2010 ook

het wereldkamp­ioenschap voetbal binnen, als eerste land in het Midden-Oosten, voorzien voor 2022. Hoe Qatar zo’n evenement zou organisere­n in de zomer – airco in de stadions? – en als wahabitisc­h land zou omgaan met dronken Britse hooligans – in Qatar wordt alcohol geschonken, maar alleen in hotelbars – waren zorgen voor later.

Maar dat was voor de Arabische Lente van 2011, toen Qatar met een nieuwe assertivit­eit geleidelij­k een politiek gat in de markt van het Midden-Oosten ontdekte: SaudiArabi­ë, de Verenigde Arabische Emiraten en tal van andere landen verbieden allemaal de Moslimbroe­derschap (MB) en die bleek zowel in Egypte, Libië als onder sommige revolution­airen in Syrië plots erg populair. Qatars financiële steun aan Broedersch­aporganisa­ties en –milities viel slecht bij de buren en met de val van MBpresiden­t Mohamed Morsi in Egypte in juli 2013 was ook het rijk van het Broedersch­ap snel nabij.

Waarom al die crises net nu tot uitbarstin­g zijn gekomen, is alweer niet duidelijk. Mogelijk hebben het recente bezoek van de Amerikaase president Donald Trump aan Saudi-Arabië en de hoera-sfeer rond een nieuwe coalitie tegen Iran er iets mee te maken. Tegelijk ligt de grootste Amerikaans­e militaire basis in het Midden-Oosten, de militaire luchthaven Al Udeid waar 11.000 Amerikaans­e soldaten zijn gehuisvest, ook net ten zuiden van de Qatarese hoofdstad Doha.

De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Rex Tillerson, adviseerde niet toevallig dat “we zeker alle partijen willen aanmoedige­n om samen te gaan zitten en de meningsver­schillen te bediscussi­ëren”.

 ??  ??
 ??  ?? De skyline van Doha, de hoofdstad van Qatar.
FOTO AP
De skyline van Doha, de hoofdstad van Qatar. FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium