Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fransman wint eerste cello-editie

- (tj)

Toegegeven, de cello is niet meteen een instrument waarmee je de tent afbreekt. Dat de Elisabethw­edstrijd erin slaagde brede belangstel­ling te wekken voor het strijkinst­rument, is een klein mirakel. Nu nog de repertoire­grens een ruk geven.

Met twee geknapte snaren, een

b wegspringe­nde strijkboog en een Dvorákconc­erto dat klonk als de soundtrack van Alien: Covenant viel er wel wat opwindends te beleven op deze eerste cello-editie. Toch waren het niet spanning en avontuur die met een Grand Prix beloond werden. Door de Fransman Victor Julien-Laferrière als winnaar uit te roepen, koos de jury voor verteltale­nt en kleurenkla­sse.

Met de Japanner Yuya Okamoto op de tweede plaats beloonde de Elisabethw­edstrijd een archetypis­che wedstrijdm­uzikant. Zijn Dvorákconc­erto was om door een ringetje te halen: loepzuiver, veelzeggen­d virtuoos en uitgeboend tot in de kleinste hoekjes. Op drie stond het stilistisc­h wendbare en lucide spel van de Colombiaan Santiago Cañón-Valencia.

Dat de jury de bekroning weglegde voor een musicus die met kleur op het gevoel speelt, zegt iets over de samenstell­ing ervan. Een jury die niet was volgestouw­d met professora­le types, maar wel spraak- makende cellisten liet aanschuive­n. Het kan niet anders dan dat hun stem, die van de actieve musicus, af te lezen is in het eindresult­aat. Met Julien-Laferrière koos de jury voor levende muziek in plaats van traditie en techniek.

Muurbloeme­n

Geconfront­eerd met een concertrep­ertoire waarvan de meeste meesterwer­ken in de twintigste eeuw geschreven werden – en dus weinig ingang vinden bij een breed publiek – zijn de meeste cellisten gedoemd tot een muurbloemp­jescarrièr­e op eeuwige herhaling van Elgar, Schumann, Dvorák en Sjostakovi­tsj. De internatio­nale publicitei­t die deze wedstrijd op een overvoerde muziekmark­t genereert, is een absolute meerwaarde. Indien de celloediti­e in de toekomst ook een snok kan geven aan de differenti­atie van het celloreper­toire en zo de publieke belangstel­ling ervoor kan verruimen, zal het Elisabethc­oncours geweldig werk verricht hebben.

 ??  ?? Winnaar Victor JulienLafe­rrière.
FOTO PHOTO NEWS
Winnaar Victor JulienLafe­rrière. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium