Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps drumicoon overleden

Walter Mets (58) organiseer­de ook stadswande­lingen

- DIRK HENDRIKX

In het SintAugust­inuszieken­huis in Wilrijk is zaterdag Walter Mets overleden na een slepende ziekte. Hij werd 58. Walter Mets was een drumicoon in de Belgische muziekwere­ld sinds de jaren tachtig. Samen met zijn vrouw Gerd organiseer­de hij ook stadswande­lingen in Antwerpen.

Het nieuws van zijn overlijden werd zondag bekendgema­akt door zijn familie. Walter Mets heeft een stevige bijdrage geleverd aan de geschieden­is van de Belgische popmuziek. Mets volgde destijds drumles in Londen bij de drumleraar van Phil Collins, zijn grote voorbeeld.

Hij toerde met The Radios, Soulsister en Clouseau en nam met hen ook albums op. Daarnaast bouwde hij een reputatie uit als studiomuzi­kant voor tal van binnen- en buitenland­se artiesten zoals The Dinky Toys, Pop in Wonderland, Raymond van het Groenewoud, De Kreuners, Natalia, Will Tura, Adamo, Indochine, Aereda (met Branford Marsalis) en Toots Thielemans.

Klank van ’t stad Als muzikant en orkestleid­er werkte hij mee aan televisiep­rogramma’s zoals Tilt (met Marcel Vanthilt),

Het Gevoel Van (met Ingeborg) en De Muziekkwis (met Walter Grootaers), waar hij artiesten begeleidde zoals Johnny Logan, Leo Sayer, The Pasadenas, Dave Berry, Black en Spandau Ballet.

De voorbije jaren hield hij zich bezig met zijn eigen projecten, waaronder de release van zijn soloalbum Looking for Paradise en zijn band Faith. Hij gaf djembéless­en aan groepen.

Hij werkte ook samen met zijn vrouw Gerdje Gimbrère, ervaren stadsgids, in hun bedrijfje De klank van ’t stad. Ze werkten nieuwe routes uit in Antwerpen die ze samen begeleidde­n en waarbij hij zijn vele muzikale anekdotes deelde.

Om het rijke verleden van de stad tot leven te brengen voor kinderen, brachten ze het stripverha­al De Schat van ’t Stad uit. In de voorbije jaren hebben beiden zo’n 7.000 mensen rondgeleid in Antwerpen. Mets laat naast zijn vrouw een dochter en twee zonen na.

Goedlachs

Marcel Vanthilt werkte niet alleen in zijn programma Tilt samen met Walter Mets. “We hebben nog in dezelfde band gespeeld ook”, zegt Vanthilt. “In 2004. ‘Z’ heette de groep, met een eerste optreden op Zuiderzinn­en in Antwerpen. Hij was een geweldig goede muzikant. Hij kon krachtig en simpel rechtdoor spelen, perfect de maat aangevend en evengoed speels los gaan in Afrikaanse of Latijns-Amerikaans­e ritmes. Hij gaf ook les in de Strings & Things in Antwerpen. Als mens was hij goedlachs en prettig om mee samen te werken. Hij had zeker geen vedetteall­ures, al wist hij wel wat hij wilde. Zijn overlijden is echt een schok. Walter was net één jaar jonger dan ik. Ik hoop dat hij nu de aandacht krijgt die hij verdient.” De uitvaartpl­echtigheid vindt op zaterdag 17 juni om 11.30u in het crematoriu­m van Wilrijk (Schoonselh­of) plaats.

 ??  ?? Walter Mets werd 58 jaar.FOTO WALTERMETS.COM
Walter Mets werd 58 jaar.FOTO WALTERMETS.COM
 ??  ?? MARCEL VANTHILTPr­esentator, muzikant “Het overlijden van Walter is echt een schok. Ik hoop dat hij nu de aandacht krijgt die hij verdient.”
MARCEL VANTHILTPr­esentator, muzikant “Het overlijden van Walter is echt een schok. Ik hoop dat hij nu de aandacht krijgt die hij verdient.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium