Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste dag van de waarheid

Tijdrit van 23,5 km schudt vandaag eerste keer kaarten tussen Froome, Contador en Porte

- HUGO COOREVITS

Vandaag vallen de maskers een eerste keer af. De tijdrit van 23,5 kilometer is de eerste van de vier veldslagen die deze Dauphiné telt. Chris Froome en Richie Porte lijken op papier de stevigste kandidaten om Thomas De Gendt uit het geel te wippen.

Chris Froome

Een ontzettend afgetraind­e Chris Froome maakte er nooit een geheim van: hij wil deze Dauphiné een vierde keer winnen.

“Deze tijdrit is een marker. Zowel voor deze WorldTourr­onde zelf als voor de openingsti­jdrit van de Tour in Düsseldorf, én die van de slotproef eind juli rond Marseille. Met andere woorden: héél belangrijk. Het gaat me niet om de winst. Dat wordt moeilijk tegen een Tony Martin. Ik denk zelfs niet dat we De Gendt uit het geel kunnen rijden. Een dikke minuut voorsprong is veel hoor, en hij gaat echt wel goed.

Het enige dat me interessee­rt, is te zien waar ik me bevind ten opzichte van Porte, maar ook ten opzichte van Contador, Bardet, Valverde, Chaves of Simon Yates. Ze lijken allemaal in goede conditie. Het wordt deze week nog een heel grote oorlog. Ik veronderst­el dat Romain Bardet vrijdag iets wil tonen op Le Mont du Chat. Het is zijn thuisterre­in, de etappe komt aan in La Motte-Servolex, waar de zetel van zijn team gevestigd is.”

Alberto Contador

Alberto Contador bleef gisteravon­d in Tullins het spel spelen dat hij al jaren speelt met Froome. “Ik weet niet hoe het komt, maar in de Dauphiné verloor ik in het verleden in een tijdrit altijd heel veel tijd. Zeker als het geen proloog is. Vraag me niet waarom. Voor mij heeft dit allemaal niets te maken met de Tour. In Düsseldorf gaat het er bij de klassement­srenners vooral om wie er het explo- siefst aan begint. De tweede tijdrit is de voorlaatst­e dag. Dat zijn nog heel andere oorlogen. Hier heb ik mijn Dauphiné-benen bij, die van de Tour zullen veel beter zijn. Froome en Porte zijn de te kloppen mannen.”

Richie Porte

BMC-kopman Richie Porte is de enige die de tijdrit al eens bekeek. “Het is niet echt mijn lievelings­parcours, maar toch hoop ik wat tijd terug te nemen op andere klassement­srenners”, vertelde Porte, die de Ronde van Romandië won en in de tijdrit alleen verloor van de nu afwezige Roglic (LottoNL-Jumbo). “Dé voorwaarde is dat ik een goede dag heb. Dit lijkt ergens op de tijdrit straks in Marseille. Je moet kunnen klimmen en tegelijk nog de power hebben om in afdaling en op de vlakke stroken zo hard mogelijk te gaan. Dan eindig je in Bourgeoin-Jailleu héél dicht.”

Na vandaag volgt zoals gewoonlijk nog een stevige driedaagse in de Alpen, die zondagmidd­ag eindigt op het Plateau de Solaison.

 ?? FOTO AFP ?? Chris Froome: “Ik denk niet
dat we De Gendt uit het
geel kunnen rijden.”
FOTO AFP Chris Froome: “Ik denk niet dat we De Gendt uit het geel kunnen rijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium