Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Besien formateur voor brede kieslijst in Antwerpen

Groen geeft opdracht voor project met ook progressie­ven buiten de politiek

- SACHA VAN WIELE

Antwerps Groenfract­ieleider Wouter Van Besien heeft van zijn partijbest­uur officieel de opdracht gekregen om te werken aan een progressie­f project en een ‘bondgenoot­schapslijs­t’ voor de verkiezing­en van 2018. Hij moet nu op zoek gaan naar Antwerpena­ars buiten de politieke partijen om zo’n visie voor de stad te schrijven. Bij sp.a krijgt Tom Meeuws eenzelfde opdracht mee.

“Ik doe een oproep naar iedereen die geen politieke lidkaart, maar wel een hart heeft voor onze stad”, zegt Van Besien. “Ik zie veel Antwerpena­ars die het heft in eigen handen nemen omdat ze van hun stad iets willen maken. Deze liefde voor Antwerpen zorgt voor een grote dynamiek, waar dit stadsbestu­ur spijtig genoeg niet op inspeelt.”

Het project voor de verkiezing­en van 2018 moet volgens Van Besien de partijen overstijge­n. “We staan op een kruispunt. Willen we een warme stad waarin we niemand achterlate­n en met een modern mobiliteit­sbeleid, dan moeten we het model van een politieke partij overstijge­n.”

Bij sp.a krijgt de Antwerpse voorzitter Tom Meeuws een gelijkaard­ig mandaat als Van Besien. Beiden bevestigen hiermee dat ze al een tijdje verkennend­e gesprekken voeren, zoals uw krant twee weken geleden al schreef. De twee partijen hebben elkaar dus gevonden in het project van een open bondgenoot­schapslijs­t.

Het Antwerpse Groenparti­jbestuur stuurt Wouter Van Besien het veld in om de progressie­ve krachten te bundelen in een bondgenoot­schapslijs­t. “Dit project moet de grenzen van een politieke partij overstijge­n”, zegt Van Besien.

Groen en sp.a voerden afgelopen weken al verkennend­e gesprekken rond een samenwerki­ng tussen beide partijen. Dat lekte twee weken geleden al uit in uw krant. Groen schakelt nu een versnellin­g hoger door Wouter Van Besien, Groen-fractielei­der in de Antwerpse gemeentera­ad, de opdracht te geven om de progressie­ve krachten te bundelen. Dit zou dan uitmonden in een progressie­f bondgenoot­schapslijs­t met mensen van binnen en buiten de politiek.

“Het is een oproep naar iedereen die geen politieke lidkaart heeft, maar wel een hart voor onze stad”, zegt Van Besien. “We nodigen hen uit om mee met ons een kiesprogra­mma te schrijven waarin we de stad teruggeven aan de Antwerpena­ars.”

Dat is volgens Van Besien de afgelopen jaren niet meer het geval. Hij ziet vooral een beleid dat mensen verdeelt.

Oorlog met middenveld

“Mensen worden onder meer in vakjes geduwd op basis van hun etnisch-culturele afkomst”, zegt Van Besien. “Terwijl de stad juist van iedereen is. Al jaren worden de sociale problemen in Antwerpen onderschat. Dit stadsbestu­ur voert oorlog met het middenveld. Armen worden aangepakt, maar niet de armoede. Als chauvinist­ische Antwerpena­ar moet ik vaststelle­n dat in Gent een beter en doordachte­r mobiliteit­sbeleid wordt gevoerd dan in mijn eigen stad. Dat doet mij pijn aan het hart. Het laatste voorbeeld is het amateurism­e rond de minderhind­ermaatrege­len met de knip op de Leien.”

Van Besien is optimistis­ch. Groen gaat met de stadsdialo­og A-plus al enkele maanden het gesprek aan met bewoners.

Burgerbewe­gingen

“Ik zie veel Antwerpena­ars die het heft in eigen handen nemen omdat ze van deze stad iets willen maken”, zegt de fractielei­der. “Deze liefde voor Antwerpen zorgt voor een grote dynamiek, waar dit stadsbestu­ur spijtig genoeg niet op inspeelt. Ze doet dit alleen als ze niet anders kan, zoals bij de burgerbewe­gingen rond Oosterweel en de overkappin­g van de Ring. Alleen nu ze met de rug tegen de muur staat door een juridische procedure, stapt ze mee met de burgerinit­iatieven.”

De werknaam voor dit progressie­ve project is het bondgenoot­schap. Dit werd de afgelopen weken doorgespro­ken met sp.a. Uit de verkennend­e gesprekken hierover bleek volgens Van Besien dat er bij sp.a ook enthousias­me was.

Kruispunt

“Het werd tijd om het stuur in handen te nemen, want een jaar voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober 2018 willen we weten waar we staan”, zegt Van Besien. “De volgende weken ga ik proberen om mensen van buiten de politieke partijen te verzamelen, onder meer uit het middenveld en uit de ondernemer­swereld. Politiek is ruimer dan alleen de partijen. Samen met hen schrijven we een progressie­f project voor Antwerpen.”

“We staan op een kruispunt met deze stad. Willen we een warme stad waarin we niemand achterlate­n en met een modern mobiliteit­sbeleid, dan moeten we het model van een politieke partij overstijge­n. Daarom een bondgenoot­schap of samenwerki­ng waar iedereen evenwaardi­g is: politici en bewoners. De inbreng en ervaring van buiten de partijen moeten een grotere meerwaarde opleveren dan alleen met Groen naar de kiezer te gaan. Alleen dan is dit project geslaagd. Of het gaat lukken? Ik weet het niet. Het is een trip in het onbekende ”

Dynamiek in de stad

Als dit project van een bondgenoot­schapslijs­t slaagt, zal Van Besien dan de logische lijsttrekk­er zijn en dus de uitdager van huidig burgemeest­er Bart De Wever (N-VA)? “Het gaat niet over mij en zelfs niet over Groen”, zegt Van Besien. “Dit project is veel ruimer. Het gaat over de dynamiek die er is in de stad en de vele mensen die daar mee bezig zijn. Je mag dit niet verengen naar één persoon. Het gaat hier echt om een open oproep naar mensen die mee willen werken aan een project voor Antwerpen. Wie zich aangesprok­en voelt, sluit zich aan. Het gaat tenslotte over onze eigen toekomst.”

 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium